You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Ερμηνεύοντας την δυσλειτουργική συμπεριφορά των παιδιών μέσα στον αθλητισμό

Ερμηνεύοντας την δυσλειτουργική συμπεριφορά των παιδιών μέσα στον αθλητισμό

Υπάρχουν στιγμές που έχετε αναρωτηθεί γιατί το παιδί σας ενώ αγαπάει το άθλημα με το οποίο ασχολείται  φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά ή να το αποφεύγει? Αν η απάντηση είναι θετική τότε πριν δώσετε εσείς τις δικές σας ερμηνείες για την συμπεριφορά του, επικοινωνήστε ‘’ουσιαστικά’’ μαζί του ώστε  να βρείτε από πού πραγματικά πηγάζει η συμπεριφορά αυτή.

Υπάρχουν κάποιες ψυχολογικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο ένα παιδί που ασχολείστε με τα σπορ και καλείτε να τις υπερνικήσει. Εάν παρατηρείτε ότι το παιδί σας ενώ στην αρχή διασκέδαζε μέσα από το άθλημα που έκανε και είχε κίνητρο για να το συνεχίσει  τώρα δυσφορεί ή δεν είναι συνεπείς σε αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να παλεύει με τις εξής ψυχολογικές προκλήσεις.

  1. Τον φόβο της αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας  αυξάνει το άγχος του παιδιού και του δημιουργεί ένταση. Πολλοί νεαροί αθλητές θέλουν να έχουν υψηλές επιδόσεις και προσπαθούν πολύ να μην κάνουν λάθη και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι. Τα παιδιά που προσπαθούν να μην κάνουν λάθη τείνουν να προσπαθούν πολύ σκληρά να ελέγξουν όλους τους παράγοντες που μπορεί να τους οδηγήσουν σε χαμηλή απόδοση. Αυτή η υπερπροσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν υψηλό άγχος απόδοσης. Προκειμένου να μειώσουν το άγχος τους συχνά φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα ή να μην προσπαθούν αρκετά.

  1. Οι υψηλές προσδοκίες των παιδιών

Οι νεαροί αθλητές πολλές φορές έχουν μεγάλες προσδοκίες που ίσως μερικές από αυτές να μην  είναι ρεαλιστικές όπως πχ να κερδίζουν κάθε παιχνίδι ή να κάνουν πάντοτε την σωστή πάσα. Οι υψηλές προσδοκίες δημιουργούν στα παιδιά σύγχυση και το αποτέλεσμα είναι να μην απολαμβάνουν την προσπάθεια που καταβάλουν και να μην διασκεδάζουν κάνοντας αθλητισμό.

  1. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν ένα παιδί έχει υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του και βλέπει ότι δεν μπορεί να καταφέρει τον στόχο που έβαλε τείνει να παρατάει την προσπάθεια ή να υποτιμάει την θέση που κατέχουν τα σπορ στην ζωή του.  Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Τα παιδιά με  χαμηλή αυτοεκτίμηση αμφισβητούν τις ικανότητές τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν.

  1. Οι υψηλές προσδοκίες από τους σημαντικούς άλλους

Τα παιδιά  μπορεί να νιώσουν πίεση από τις απαιτήσεις που έχουν οι γονείς τους οι προπονητές τους ακόμα και οι συναθλητές τους από αυτούς. Η ανάγκη τους για κοινωνική αποδοχή και ο τρόπος που οι σημαντικοί άλλοι βλέπουν τις επιδόσεις τους συχνά οδηγεί τα παιδιά να παλεύουν περισσότερο  να ικανοποιήσουν  τους άλλους παρά τον εαυτό τους.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες   ψυχολογικές προκλήσεις που επηρεάζουν την συμπεριφορά των αθλητών. Πριν προβείτε λοιπόν σε υποθέσεις σχετικά με την αλλαγή στην συμπεριφορά των παιδιών σας, αναφορικά  με τα σπορ, αναρωτηθείτε μήπως αντιμετωπίζουν κάποιες από αυτές τις δυσκολίες.

 

 

                    Βασιλική Δεληνικόλα

                                               Ψυχολόγος- MSc Αθλητική Ψυχολογία

 

 

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.