c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

Μερικα σημαδια που δειχνουν οτι κανεις λαθος τη γυμναστικη σου

Έχεις πάρει τη δύσκολη απόφαση να γραφτείς στο γυμναστήριο ή να κάνεις εντατικά το ασκησιολόγιο  που έχεις στη διάθεση σου. Εδώ όμως, έρχεται και ισχύει το πως εκτός από κόπο, θέλει και τρόπο.
Έχοντας περάσει άπειρες ώρες μέσα σε αίθουσες γυμναστικής, έχοντας γυμναστεί και η ίδια πολλές πολλές ώρες για χρόνια ατελείωτα, έχω μάθει δύο πράγματα.

Πρώτον: Να κάνω σωστά τις ασκήσεις μου.
Δεύτερον: Να αναγνωρίζω όσους δεν κάνουν σωστά τις ασκήσεις τους.
Με τη διαφορά ότι δεν κάνω ποτέ αυτό το ενοχλητικό που κάνουν άλλοι : Να διορθώσω εκείνον που γυμνάζεται. Γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό, υπάρχουν οι γυμναστές, και οι επιτηρητές, αν και εδώ ανοίγει άλλο κεφάλαιο κουβέντας , που πραγματικά με βγάζει έξω από τα ρούχα μου! ( κατά πόσο ασχολούνται οι εν λόγω γυμναστές με όσους κάνουν λάθος την άσκηση, ή για να είμαστε ακριβείς κατά πόσο αναγνωρίζουν το λάθος και ξέρουν να το διορθώσουν)
Επειδή λοιπόν είμαι διακριτική και δεν μου αρέσει να επεμβαίνω, βλέποντας εχθές μία κυρία να μοχθεί για δικέφαλους στα χέρια, αλλά κάνοντας παντελώς λάθος την άσκηση, σκέφτηκα να σας πως 5 tips ώστε να καταλάβετε πότε κάτι δεν πάει καλά.

1ον: Όταν κάνετε την άσκηση σας  τρέμουν οι μύες σας.
Ένα ελαφρύ στιγμιαίο τρέμουλο δεν είναι πάντα ή απαραίτητα κακό. Αν ωστόσο τα χέρια ή τα πόδια, πραγματικά τρέμουν σε κλίμακα  ρίχτερ την ώρα της άσκησης, μην χαίρεστε! Μην νομίζετε ότι κάνετε δουλειά και ότι πετυχαίνετε κάτι σπουδαίο εκείνη τη στιγμή. Για να είμαι ωμή μαζί σας, έχετε αποτύχει να γυμνάσετε τον μυ, και έχετε βάλει τα θεμέλια για ενδεχόμενο τραυματισμό του. Το τρέμουλο την ώρα της άσκησης σημαίνει πως έχετε κουράσει την μυϊκή ομάδα που εστιάζετε περισσότερο απ όσο αντέχει κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορείτε να εκτελέσετε σωστά την άσκηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θλάση ή ακόμα και ρήξη του μυ.

 

2ον :Νιώθετε έναν ξαφνικό , έντονο, ή διαπεραστικό πόνο.
Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως “τράβηγμα”, άλλοι  το περιγράφουν σαν να τους διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, άλλοι ως έναν ξαφνικό πόνο σαν “πιάσιμο”. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν καμία σχέση με εκείνον τον αυξανόμενο λόγω των επαναλήψεων, πόνο που συνοδεύει τις ασκήσεις και το σώμα τον αναγνωρίζει συχνά και σαν “απολαυστικό”, ή “ωραίο πόνο”.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν « μην το ζορίσεις άλλο». Όσο και αν έχεις μπει στο ζήλο της προπόνησης, αν αισθάνεσαι ύποπτο πόνο, με αιφνίδιο και έντονο χαρακτήρα, κρατήσου λίγο. Πες σε έναν ειδικό τι ένιωσες, ζήτα να κάνεις σωστές διατάσεις , γιατί αν “τραβήξει” ο μυς και συνεχίσεις να τον δουλεύεις, θα χρειαστεί να λείψεις αρκετά μετά από το ασκησιολόγιο σου, λόγω αποκατάστασης.

 

3ον : Μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης τα πόδια σου είναι πρησμένα, ή νιώθεις τις κλειδώσεις σου να ζορίζονται.
Πολλοί αποδίδουν αυτές τις ενοχλήσεις σε «κούραση» μετά την προπόνηση. Η κούραση όμως που συνοδεύει την άσκηση, είναι γλυκιά, και όχι ενοχλητική ή κατασταλτική σε δράση και κίνηση. Δεν σε περιορίζει και δεν εστιάζεται μόνο σε ένα σημείο.  Υπάρχει πιθανότητα , να έχεις κάνει μία υπέρχρηση του σώματος σου, ή μία υπέρβαση της αντοχής και των δυνατοτήτων σου. Κάνε οπωσδήποτε διατάσεις , τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση, και αν χρειαστεί , ξεκουράσου λίγο μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος. Αν αυτός εμφανίζεται και πάλι στα ίδια σημεία, κατά τη διάρκεια επόμενης προπόνησης, συμβουλεύσου ειδικό.

 

4ον: Είσαι πιασμένος μετά από 3 μέρες.
Όταν το σώμα ζορίζεται σε προπόνηση, ή αν επανέρχεται σε προπόνηση μετά από αποχή, είναι λογικό οι μύες να πιαστούν.  Το σωστό , υγιές πιάσιμο που αποδεικνύει πως η προπόνηση έχει και αποτέλεσμα , δυναμώνοντας και γυμνάζοντας τον μυ, θέλει από 24 έως 48 ώρες για να περάσει. Αν το πιάσιμο κρατάει περισσότερο σημαίνει ότι έχεις υπερβεί τα όρια σου. Καλό θα είναι να περιμένεις μέχρι να συνέλθει τελείως το σώμα, σε αυτό θα βοηθήσει πολύ και το μασάζ με το foam roller. Αν επιστρέψεις νωρίτερα στην άσκηση, θα έχεις περιορισμένο εύρος κίνησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σιγά σιγά σε τραυματισμό .

 

5ον : Κάποιο μέρος του σώματος βγάζει πόνο μετά από συγκεκριμένη κίνηση.
Είτε τραβάς, είτε πιέζεις, είτε σηκώνεις , είτε τεντώνεις, αν χέρι ή πόδι, σε έκταση ή άρση, παρουσιάσει πόνο, τα σενάρια είναι δύο. Αν ο πόνος είναι οξύς, πρέπει να σταματήσεις την άσκηση και να συμβουλευτείς ειδικό, ώστε να διαπιστώσεις αν υπάρχει κάποιο θεματάκι σε σύνδεσμο, χόνδρο ή μυ. Αν ο πόνος είναι ήπιος μεν, αλλά πόνος, ζήτα να σου επιβεβαιώσουν ότι κάνεις σωστά την άσκηση, ή σιγουρέψου ότι έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία πριν την προπόνηση, με το απαραίτητο ζέσταμα και διατάσεις. Πολλοί δεν δίνουν σημασία σε μικρά πονάκια μέσω των οποίων το σώμα μας προειδοποιεί για ενδεχόμενα δεινά, ενώ άλλοι υποτιμούν τελείως το ζέσταμα πριν την προπόνηση και την αποθεραπεία μετά.
Να σας πως μονάχα πως το σώμα μας πάντα ξέρει καλύτερα από το μυαλό μας, και πως οι αθλητές αφιερώνουν τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά στο ζέσταμα και άλλα τόσα ,σε διατάσεις μετά την προπόνηση.

 

Πηγή: believeit.gr