c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

d

Ποια ειναι τα 5 κορυφαια οπλα για ενα γερο ανοσοποιητικο συστημα;

Πόσες φορές  άραγε νιώθεις ότι έχεις κακή διάθεση, αρρωσταίνεις εύκολα και εξαντλείς πολύ γρήγορα την ενέργειά σου;

Aν η απάντηση είναι “συχνά”, τότε μήπως πρέπει να αναρωτηθείς με ποιους τρόπους θα μπορούσες να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, το οποίο ευθύνεται για αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν;

Το αμυντικό μας σύστημα αποτελείται από μια ομάδα κυττάρων – τα λευκοκύτταρα – που κυκλοφορούν στο αίμα μας προκειμένου να μας προστατέψουν από τα διάφορα μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Σε γενικές γραμμές ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς και να βρίσκεται σε μια ισορροπία. Όταν όμως αυτή η ισορροπία χάνεται, τότε είναι που “πέφτει” το ανοσοποιητικό μας σύστημα. και προσπαθούμε να το ενισχύσουμε με διάφορους αποτελεσματικούς τρόπους.

Μετά από μικρή έρευνα για το πώς μπορούμε να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα και βρήκαμε τους πέντε τρόπους για να το ενισχύσεις…

1. Σωστή διατροφή

Ο πρώτος τρόπος για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η σωστή κι ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με έρευνες κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε συγκεκριμένες τροφές, είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας τους οργανισμού μας. Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδανικές τροφές που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο; Το κρέας , ο τόνος, ο σολομός, είναι πλούσια σε πλούσια σε αργινίνη- ένα αμινοξύ που ενισχύει τους μηχανισμού επούλωσης τραυμάτων. Το λευκό κρέας – κοτόπουλο, γαλοπούλα – όπως και το ψάρι περιέχουν γλουταμίνη η οποία μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις οξείδωσης. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε τρόφιμα – όπως οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια συστήνονται κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα. Πολύ θρεπτικές είναι για τον οργανισμό μας είναι οι βιταμίνες A, B, C, E, D που βρίσκουμε στα φρούτα και στα λαχανικά, και είναι δραστικές για τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων. Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική άμυνα του εντέρου, καθώς εμπεριέχουν προβιοτικά βακτήρια. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Καλό είναι να αποφεύγεται, λοιπόν,  γιατί μειώνει την ικανότητα για καταπολέμηση παθογόνων οργανισμών όπως και λευκών αιμοσφαιρίων. Αξίζει  να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων…

2. Φυσική άσκηση

Η φυσική άσκηση είναι σύμμαχος για γερό ανοσοποιητικό σύστημα! Η γυμναστική σε τακτική βάση μπορεί να μας προστατεύσει από το κρυολόγημα, τη γρίπη όπως και από διάφορες άλλες πιο σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτες,  η συστηματική γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, οστεοπόρωσης, εμφράγματος, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου ΙΙ. Συμβάλει επίσης, στην ισορροπία ορμονών. Όσο καλύτερη είναι η φυσική μας κατάσταση, τόσες λιγότερες οι πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος σε σχέση με εκείνους που δεν αθλούνται καθόλου. Αν δεν έχεις συνηθίσει να είσαι δραστήριος /α, τότε κινδυνεύεις να πέσεις θύμα σοβαρών ασθενειών που θα μπορούσες να αποφύγεις αν βρισκόσουν σε “κίνηση”. Η συστηματική άσκηση – τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα επί τριάντα λεπτά κατά προτίμηση- με πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις μυικές ομάδες, είναι καλός σύμμαχος για καλύτερη υγεία…

3. Βιταμίνη D

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι “ασπίδα” για γερό ανοσοποιητικό. Ο οργανισμός μας τη συνθέτει με τη βοήθεια του ήλιου. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να δούμε τα οφέλη της. Εκτός από τη διατροφή, η δεύτερη πηγή βιταμίνης D για το σώμα μας είναι ο ήλιος. Όταν εκτίθεσαι στην ηλιακή ακτινοβολία, πραγματοποιείται η σύνθεσή της στα κύτταρα του δέρματος. Στη συνέχεια, η βιταμίνη D περνάει στο ανθρώπινο σώμα από ένα σύνολο μετατροπών, μέχρι στο τέλος να πάρει την τελική της μορφή που μπορεί να αξιοποιηθεί από τα κύτταρα. Σύμφωνα με μελέτες, η εποχιακή γρίπη παρουσιάζει έξαρση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς τότε η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ελάχιστη. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με παθήσεις στις οποίες εμπλέκονται μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος – όπως φλεγμονώδεις παθήσεις, διαβήτης- , κατέγραφαν ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

4. Καλή διάθεση

Ο θετικός τρόπο σκέψης μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία και ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες, ο θυμός, η κατάθλιψη και γενικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα ποσοστά εκδήλωσης νόσων. Αντιθέτως, το γέλιο, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικός μηχανισμός κατά του άγχους…

5. Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής ύπνος, κατά μέσο όρο, οχτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορούν να μας προσφέρουν τεράστια αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας και να αποτρέψουν την εμφάνιση νόσων. Σύμφωνα με μελέτες, όταν κοιμόμαστε λιγότερο από εφτά ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο, κινδυνεύουμε τρεις φορές περισσότερο να περάσουμε κρυολόγημα, καθώς το ανοσοποιητικό μας εξασθενεί σημαντικά. Καλό λοιπόν, είναι να ξεχάσεις τα ξενύχτια που οφείλονται στην εμφάνιση φλεγμονών. Αν για πολλά συνεχόμενα βράδια δεν κοιμάσαι αρκετά, τότε ο οργανισμός σου αρχίζει να παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Ενώ εσύ κοιμάσαι…εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, η οποία επιτρέπει την ανάπλαση ιστών -όπως τους μυς, το συκώτι, το δέρμα-. Κάτι άλλο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις γυναίκες, είναι η γρήγορη καύση λίπους. Ο περισσότερος ύπνος ευνοεί σημαντικά τη λιπόλυση! Κάτι ακόμα σημαντικό είναι ότι εκείνες τις ώρες παράγεται η μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι αντιοξειδωτική. Με τον καλό, ποιοτικό ύπνο, δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να εξοικονομήσει ενέργεια, να ανακτήσει τους μυς του και να σχηματίσει νέους ιστούς.

Αν, λοιπόν, είσαι επιρρεπής στις ιώσεις, κρυολογείς εύκολα και νιώθεις πως κουράζεσαι γρήγορα -ακόμα και με απλές δραστηριότητες-, πρέπει να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αγάπησε τον εαυτό σου και απάλλαξε τον οργανισμό σου από συνήθειες και δραστηριότητες που μπορεί να το καταστρέψουν. Φρόντισε εσένα γιατί αξίζεις!

Πηγή: klik