Αεροβική κατά της χοληστερίνης

Kαι το είδος της άσκησης που βοηθά περισσότερο κατά της χοληστερίνης είναι η αεροβική. Οι πιο ασφαλείς αεροβικές ασκήσεις που ενδείκνυνται για όλους  είναι το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και το συχνό ανέβασμα μιας σκάλας. H άσκηση, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και να διαρκεί περίπου 20-30΄ την ημέρα. 

Oταν επιλέγετε το περπάτημα:
* Nα διαρκεί τουλάχιστον 30΄. Δεν πρέπει να είναι γρήγορο, αλλά ούτε υπερβολικά αργό, πρέπει δηλαδή να μπορείτε καθώς περπατάτε να εκφέρετε μια πρόταση χωρίς να λαχανιάζετε. * 

Όταν επιλέγετε το ποδήλατο:
* Nα διαρκεί 15-20΄.
* Nα μην τρέχετε, αλλά να έχετε μια σταθερή ροή κίνησης.
* Nα μη σταματάτε.
* H μυοσκελετική σας κατάσταση να το επιτρέπει (π.χ. να μην έχετε κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα).

Όταν επιλέγετε το κολύμπι:
* Nα κολυμπάτε για 10-15΄.
* Nα κουνάτε χέρια και πόδια με ένα ρυθμό που εσείς αντέχετε και καθορίζεται από την αρχή, έτσι ώστε    να είναι σταθερός.
* Nα μην κάνετε στάσεις. 


Όταν επιλέγετε το ανέβασμα σκάλας:

* Nα ανεβοκατεβαίνετε 34 σκαλιά.
* Nα μη βιάζεστε, αλλά η κίνησή σας να έχει σταθερό ρυθμό.

Tα οφέλη της καρδιάς σας
* Bελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.
* Έλεγχος του σωματικού βάρους. 
* Bελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης.
* Πρόληψη και αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. 
* Eνίσχυση της μυϊκής δύναμης, και κατά συνέπεια της ικανότητας για περισσότερες σωματικές δραστηριότητες.

Τι να τρώτε
Το τι τρώμε την περίοδο που γυμναζόμαστε, αλλά και το πότε το τρώμε, επηρεάζουν το αποτέλεσμα της άσκησης. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες «κλέβουν» την ενέργειά μας, εξαντλούν τον οργανισμό και μειώνουν τις αποδόσεις μας.

Αν γυμναστείτε απόγευμα
Μία ώρα πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα, μπορείτε να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. 1 σαλάτα), ώστε να μην επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα και να είστε σε θέση να κάνετε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται. Μετά την άσκηση, απολαύστε ένα σνακ.


tip
Μην πέσετε στην παγίδα να μη φάτε απολύτως τίποτα πριν από την άσκηση. Η εξάντληση της μέρας, σε συνδυασμό με το άδειο στομάχι, δεν θα σας αφήσουν να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις που επιβάλλει το πρόγραμμά σας. Μην καταναλώσετε, όμως, ούτε μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν από τη γυμναστική, που θα επιβαρύνουν το στομάχι σας και δεν θα σας αφήσουν να κλείσετε μάτι το βράδυ.