You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Κανόνες για σωστή άσκηση

Κανόνες για σωστή άσκηση

Σαν άνθρωποι έχουμε την τάση να απορρίπτουμε ότι μας δυσκολεύει , ότι μας κουράζει, ότι δεν έχει γρήγορα αποτελέσματα και είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε τα χρήματά μας σε ότι μας υπόσχεται το αντίθετο. Θυμηθείτε, μας ενδιαφέρει η ποιότητα σε ότι κάνουμε. Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας σαν τον ζωγράφο που δεν αφήνει καμία ατέλεια στο έργο του και πάντα το μέλημά του είναι να μείνει αιώνιο. Εάν αποφασίσατε να γυμναστείτε σοβαρά, ώστε να έχετε καλή υγεία και ευεξία τότε σήμερα θα σας δώσουμε τέσσερις βασικές αρχές για την προπόνησή σας.

 

Ένταση

Ανάλογα με τη δραστηριότητα που επιλέξατε, για τη βελτίωση της γενικής φυσικής σας κατάστασης είναι απαραίτητη η αερόβια προπόνηση όπως τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, κλπ. Η αεροβική άσκηση είναι ιδανική για κάψιμο περιττού λίπους, την αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, για λεπτούς γοφούς και πόδια, όπως και για αυξημένες νοητικές επιδόσεις. Όμως, η ένταση είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα της άσκησης που κάνετε. Η σωστή και ενδεδειγμένη κλίμακα της έντασης είναι από 65% έως 85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

 

Διάρκεια της άσκησης

Η διάρκεια της άσκησης είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που πρέπει να είναι αντίστοιχη με την ένταση. Ο χρόνος όμως δεν πρέπει να είναι μικρότερος από είκοσι λεπτά της ώρας. Σκεφτείτε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις πρώτες πηγές ενέργειας όπως είναι οι υδατάνθρακες. Κατόπιν καίει το αποθηκευμένο λίπος.

 

Επανάληψη

Όπως για τη μάθηση και την εμπέδωση το μυαλό μας χρειάζεται την επανάληψη έτσι και το σώμα μας για να προσαρμοστεί και να αξιοποιήσει τα προπονητικά ερεθίσματα χρειάζεται την επανάληψη της άσκησης. Δεν χρειάζεται καθημερινά να βρίσκεστε στο γυμναστήριο ή στους δρόμους, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

 

Διατροφή πριν την άσκηση

Να προτιμάτε τα φρούτα, ή φρούτα με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ή ψωμί με μαρμελάδα, ή φρυγανιές με μέλι. Επίσης, για κύρια γεύματα να προτιμάτε υπογλυκαιμικές τροφές με υδατάνθρακες μακράς αποδέσμευσης που χορταίνουν για αρκετό χρόνο, όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, λαχανικά και γιατί όχι όσπρια, πάντα με παρθένο ελαιόλαδο. Σημαντικό στοιχείο στην απόδοσή μας είναι η ποσότητα του νερού που καταναλώνουμε. Πίνετε λοιπόν δύο ώρες πριν την προπόνηση 2-3 ποτήρια νερό και μισή ώρα πριν 1-2 ποτήρια νερό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό για να πίνετε. Μετά το τέλος, αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά με νερό και φυσικούς χυμούς. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, τον καφέ, το μαύρο τσάι και βεβαίως το κάπνισμα.

 

Μερικά σημαντικά tips:

  • Μην καπνίζετε, για να μπορεί ο πνεύμονας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για οξυγόνο που χρειάζεται ο οργανισμός κατά την άσκηση.
  • Αποφεύγετε τις εναλλαγές θερμοκρασίας ιδρωμένος και τα ρεύματα.
  • Λαμβάνετε άφθονη ποσότητα νερού.
  • Όχι άσκηση αμέσως μετά το φαγητό.
  • Όχι στην άρση μεγάλων βαρών.

 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η γυμναστική είναι αναγκαία στην καθημερινή μας ζωή. Σε συνδυασμό με υγιεινή, σωστή διατροφή, είναι το κλειδί του να διατηρούμε την υγεία μας και το βάρος μας σε ιδανικά επίπεδα. Και όμως, ξέρουμε επίσης ότι η γυμναστική δεν είναι πάντα και ό,τι πιο εύκολο!

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.