You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Μια καλή αρχή για ξεκινήσετε το τρέξιμο

Μια καλή αρχή για ξεκινήσετε το τρέξιμο

-Θέλετε πολύ να αρχίσετε, αλλά δεν είστε βέβαιοι πώς να ξεκινήσετε;;

 Κάντε ένα πρόγραμμα.
 Για να ξεκινήστε δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα που μπορείτε να τηρήσετε. Σημειώστε το πρόγραμμα αυτό στο ημερολόγιο σας. Αν είναι προγραμματισμένο δεν έχετε καμία δικαιολογία για να το παρακάμψετε.

Αρχίστε σιγά.
Ξεκινήστε με εύκολες διαδρομές. Μην ανησυχείτε για την απόσταση, απλά βάλτε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο όπου και αν βρίσκεστε. Στο πάρκο, στο γυμναστήριο ή στο δρόμο. Δοκιμάστε ένα γρήγορο ζέσταμα για πέντε λεπτά, και μετά 60 δευτερόλεπτα τρέξιμο, ακολουθούμενο από 90 δευτερόλεπτα περπάτημα. Επαναλάβετε για 20 λεπτά.

Συνεχίστε.
Προσπαθήστε να τρέχετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Θα δείτε τη φυσική σας κατάσταση, την απόσταση και τη διάρκεια να αυξάνουν. Απλά μην τα παρατήσετε, γιατί τίποτε δεν αλλάζει σε μία νύχτα.

Ξεχάστε το αυτοκίνητο.
Φύγετε από τη συνήθεια της οδήγησης για τα μέρη που είναι σχετικά κοντά. Το τρέξιμο είναι φθηνότερο, πιο υγιεινό και μπορεί να νικήσει την κίνηση!

Cardio.
Αν ήδη χρησιμοποιείτε το στατικό ποδήλατο είστε στα μισά του δρόμου. Αν θέλετε να βελτιώσετε το τρέξιμο, πρέπει να περιλάβετε μία σταθερή άσκηση cardio σε κάθε επίσκεψή σας στο γυμναστήριο. Χρειάζεται τουλάχιστον 30 λεπτά σε κάθε συνεδρία για να δείτε και να αισθανθείτε τη διαφορά στο επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Φίλος ή φίλη.
Βρείτε ένα ή μία φίλη για να γυμνάζεστε μαζί. Αυτό θα ενισχύσει το ηθικό σας και θα σας ενθαρρύνει να μην χάνετε κανένα προγραμματισμένο μάθημα, γιατί φυσικά δεν θέλετε να ρίξετε τον άλλο.

Ξεχάστε τις δικαιολογίες.
Σκεφτείτε τι είναι ακριβώς αυτό που σας εμποδίζει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο τακτικά. Είναι τα χρήματα; Η ώρα; Η τεμπελιά; Η πλήξη για την ρουτίνα της άσκησης; Βρείτε το και διορθώστε το.

Ενταχθείτε σε μία λέσχη για τρέξιμο.
Θα σας δώσει την ευκαιρία να πλουτίσετε την προπόνησή σας και να βρείτε καινούργιους φίλους που αγαπούν την άσκηση όπως εσείς.

Ενεργοποιήστε τη ρουτίνα της προπόνησής σας.
Δοκιμάστε ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης ώστε να μην βαρεθείτε. Τρέξτε γρήγορα για ένα λεπτό ή για 100 μέτρα και στη συνέχεια γυρίστε σε αργό τρέξιμο. Η επανάληψη αυτού του προγράμματος θα αυξήσει την ικανότητά σας στο τρέξιμο θα μειώσει την δημιουργία γαλακτικού οξύ και θα σας επιτρέψει να προπονηθείτε σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μάθετε να αγαπάτε τους λόφους!
Είναι κόλαση να τρέχετε στην ανηφόρα, αλλά θα κάνει θαύματα για την αντοχή σας και θα δυναμώσει τα πόδια σας. Απλά θυμηθείτε να κρατάτε τα γόνατα ψηλά, το στήθος ψηλά και τα μάτια σας στο βραβείο. Να φτάσετε στη κορυφή!

Κάντε ένα μηνιαίο πρόγραμμα.
Δεσμευτείτε για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης τεσσάρων εβδομάδων με τακτικές συνεδρίες για τρέξιμο. Η μνήμη των μυών θα σας οδηγήσει πίσω στη δράση πάρα πολύ γρήγορα.

Χτίστε δύναμη.
Δώστε έμφαση στα τεντώματα και τις ασκήσεις αντοχής. Το stretching στην αρχή και το τέλος, δεν θα βοηθήσει μόνο με το χρόνο αποκατάστασης, αλλά και με την πρόληψη των τραυματισμών, αποφεύγοντας τα διαλείμματα στο πρόγραμμά σας. Καλές ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν, βαρέα άρση βαρών και pull ups.

Συνδυάστε ταχύτητα και δύναμη.
Η εναλλαγή μεταξύ γρήγορου, πιο αργού, μικρότερης και μεγαλύτερης διάρκειας τρέξιμο, θα δυναμώσει το σώμα και τα πόδια και θα σας γυμνάσει σκληρότερα.

Το τρέξιμο είναι μια καλή αρχή για να «αλλάξετε» το σώμα σας! Κάντε μια καλή αρχή… χωρίς διαλείμματα!

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.