You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Μυϊκοί πόνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Μυϊκοί πόνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Ο μυϊκός πόνος μπορεί να προκληθεί από την υπερπροσπάθεια, τη σκληρή άσκηση, όταν σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο ή κάνουμε μία απότομη κίνηση. Με απλά λόγια, σχεδόν όλοι κάποια στιγμή τον βιώνουμε. Υπάρχει τρόπος να τον αποφύγουμε και αν όχι, πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Αλλαγή …τακτικής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αισθανθείτε τον μυϊκό πόνο, είναι να σταματήστε κάθε δραστηριότητα, που κάνετε. Αποφύγετε να σηκώσετε βαριά αντικείμενα ή να κάνετε έντονη κίνηση, αγνοώντας τον πόνο, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιδεινώσετε τη ζημία και να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο αποθεραπείας.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μειώνουν τη φλεγμονή στους μυς, βοηθώντας στη θεραπεία του τραυματισμού σας. Ξεκινήστε με την προτεινόμενη δοσολογία, αλλά επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εάν ο πόνος επιμένει.

Ακινησία

Ανασηκώστε ή ακινητοποιήστε την τραυματισμένη περιοχή, αν είναι δυνατόν. Η περιορισμένη χρήση των τραυματισμένων μυών, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ζημιάς.

Σκοτσέζικο ντους

Η εναλλαγή κρύο με ζεστό νερό είναι ευεργετική σε περιπτώσεις μυϊκού πιασίματος, καθώς απαλύνει τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή. Μία καλή τακτική είναι να τοποθετήσετε πάνω στον πονεμένο μυ, μία παγοκύστη για 20 λεπτά και αμέσως μετά να κάνετε ένα ζεστό ντους. Αλείψτε μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή και σκεπαστείτε. Επαναλάβετε εάν χρειαστεί.

Μασάζ

Κάντε ήπιες διατάσεις. Όταν οι μύες είναι σε λειτουργία ανάκτησης (μετά από γυμναστική) τείνουν να «σκληραίνουν», επιδεινώνοντας τον πόνο. Κάντε αργές, απαλές διατάσεις στην πληγείσα περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Επιπλέον, ένα ελαφρύ μασάζ είναι σωτήριο σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ελαφρύ μασάζ ενισχύει τη ροή του αίματος στην περιοχή και βοηθά τον μυ να μην παραμένει σκληρός, βελτιώνοντας σημαντικά τον μυϊκό πόνο.

Οι τρόποι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν και συνδυαστικά. Δε σημαίνει δηλαδή, ότι αν πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες δε μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ. Για πιο αναλυτικές λύσεις, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι διατροφικοί «σύμμαχοι»;

Υπάρχουν τρεις διατροφικές ομάδες, που συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη περιπτώσεων μυϊκού πόνου.

Πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών. Οι μύες σας θα χρησιμοποιήσουν πολλές πρωτεΐνες για να επουλωθούν μετά από μια σκληρή προπόνηση. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες δε βοηθούν μόνο στην αναδόμηση, αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσής τους. Η ταχύτητα με την οποία οι μύες ανακάμπτουν έπειτα από τραυματισμούς, όπως είναι το πιάσιμο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ποσότητες της πρωτεΐνης που έχουν στη διάθεσή τους.

Ιδανικές πηγές πρωτεΐνης είναι το στήθος κοτόπουλου, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και οι μπάρες πρωτεΐνης.

Κάλιο

Ανεξάρτητα αν ασκείστε ή όχι σε τακτική βάση, η έλλειψη καλίου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και πιασίματα, ακόμη και κάνοντας μία καθημερινή ασχολία. Όταν οι μύες ασκούνται, «χτίζουν» γαλακτικό οξύ και αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες και πόνο στους μυς. Το κάλιο είναι το «αντίδοτο» του οργανισμού στον μυϊκό πόνο, μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού του.

Πηγές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού, τα πεπόνια, οι σταφίδες και οι πατάτες.

Νερό

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 75% νερό, με τους μυς να «κρατούν» το 80% αυτού του ποσοστού. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι για να αποφύγετε τις πιθανότητες ενός μυϊκού πόνου, χρειάζεται να είστε ενυδατωμένοι.

Το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε κύτταρο του σώματος και σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη, τα κύτταρα είναι εκτεθειμένα στον πόνο. Μάλιστα, η αφυδάτωση είναι η πιο κοινή ασθένεια στην ανθρώπινη φυλή, η οποία ωστόσο μπορεί εύκολα να προληφθεί.

Το ερώτημα είναι, πόσο νερό χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να είναι σωστά ενυδατωμένος, ανά πάσα στιγμή; Οι γιατροί και οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια την ημέρα.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.