You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Βιταμίνη Β12

Βιταμίνη Β12

 

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του νευρικού συστήματος.
Πολλά άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες όπως οι αυτοάνοσες νόσοι του θυρεοειδούς ή εντερικές νόσους και ενοχλήσεις στο στομάχι (αυτοάνοση γαστρίτιδα) αντιμετωπίζουν έλλειψη της Β12. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Β12 είναι 2,4 μικρογραμμάρια για τους ενήλικες ηλικίας άνω των 19. Θεωρητικά είναι εύκολο να λαμβάνετε καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης Β12 αρκεί να γνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε.

Εδώ είναι μερικά από αυτά:

1. Αυγά

Ο κρόκος ενός αυγού κότας περιέχει μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Β12. Τα αυγά χήνας και πάπιας περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12.
Ένα αυγό περιέχει 0,6 μικρογραμμάρια Β12, το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης!

2. Τυρί

Αν και δεν είναι όλοι οι τύποι των τυριών πλούσιοι σε βιταμίνη Β12, το ελβετικό τυρί, η παρμεζάνα, η μοτσαρέλα και η φέτα περιέχουν όλα αρκετή βιταμίνη Β12.
30 γραμμάρια ενός από τα παραπάνω τυριά παρέχουν 0,9 μικρογραμμάρια Β12, περίπου το 1/3 της ποσότητας που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.

3. Βόειο κρέας

Το βόειο κρέας επίσης προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12.

4. Αρνί

Ένα κομμάτι από τον ώμο του αρνιού μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο από το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Β12.

5. Οστρακοειδή

Είτε ωμά, είτε βραστά ή ψητά, τα διάφορα είδη οστρακοειδών όπως τα μύδια και τα στρείδια είναι κυριολεκτικά φορτωμένα με βιταμίνη Β12.
90 γραμμάρια μύδια παρέχουν 84 μικρογραμμάρια Β12, ενώ τα στρείδια περιέχουν 29 μικρογραμμάρια στην ίδια ποσότητα.

6. Αυγά ψαριού

Αν και συνήθως τρώγονται μόνο ως γαρνιτούρα σε ένα μεγαλύτερο πιάτο, τα αυγά του ψαριού μπορεί να παρέχουν περισσότερο από 10 φορές περισσότερη Β12 από όση τα αυγά της κότας!

7. Θαλασσινά

Τα ψάρια, τα καβούρια και τα χταπόδια είναι μερικά μόνο από τα θαλασσινά που είναι γεμάτα με βιταμίνη Β12. Δεν είναι δυνατό βέβαια να τα έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή σας, ειδικά αν υποφέρει κάποιος από έλλειψη βιταμίνης Β12.

8. Γάλα

Αυτός μπορεί να είναι ο απλούστερος τρόπος για να προσθέσετε βιταμίνη Β12 στη διατροφή σας. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε στο πρωινό σας δύο πηγές Βιταμίνης Β12 αν επιλέξετε τα με βιταμίνη Β12 ενισχυμένα δημητριακά που σας αρέσουν.

Γιατί η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12 είναι τόσο σημαντική;

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Εάν αντιμετωπίζετε έντονο αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας, μειωμένη συγκέντρωση, κακή μνήμη, ευερεθιστότητα, συμπτώματα κατάθλιψης θα μπορούσατε να πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Προβλήματα στον ύπνο μπορεί επίσης να προκύψουν λόγω της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας ή να δοκιμάσετε τη συμπλήρωση της διατροφής σας με περισσότερη βιταμίνη Β12 με ένα από τα παραπάνω τρόφιμα!

 

Πηγή: hashimoto.gr

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.