c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

Αλκοόλ και Άσκηση!

Πολλοί αθλητές καταναλώνουν αλκοόλ λίγη ώρα πριν να γυμναστούν, έχοντας την εντύπωση ότι θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη και εγρήγορση. Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εξάρτησης. Πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι μερικά ποτά πριν από κάποιο «event» μπορούν να προσφέρουν μία εργογόνος δράση. Είναι γνωστό ως ένα ισχυρό μέσο που αυξάνει την πνευματική εγρήγορση, ηρεμεί τους αθλητές και απαλύνει την αίσθηση του πόνου.

Σε αθλήματα που απαιτούν σταθερές, ομαλές και ελεγχόμενες κινήσεις, η φήμη του αλκοόλ ως μέσο μείωσης του μυϊκού τρεμουλιάσματος και άγχους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ελκυστική. Πως όμως επηρεάζει η χρήση του αλκοόλ την απόδοση σας στον αθλητισμό;

Το αλκοόλ λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως τρόφιμο είτε ως «ναρκωτικό». Ως ένα τρόφιμο, περιέχει πυκνή θερμιδική αξία. Στις 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ προσφέρει σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες, λιγότερο όμως από ένα γραμμάριο λίπους. Οι θερμίδες του αλκοόλ θεωρούνται «κενές» , επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μηδαμινές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.

Εκτός αυτών, το αλκοόλ ονομάζεται επίσης αντι-θρεπτικό συστατικό, διότι παρεμβαίνει άμεσα στην απορρόφηση, αποθήκευση και χρήση άλλων θρεπτικών συστατικών. Ως «ναρκωτικό», το αλκοόλ έχει χαρακτηριστεί ως μία εθιστική ουσία. Κατατάσσεται ως κατευναστικό, αλλά φαίνεται να έχει δύο μέρη αντίδρασης: αρχικά έχει την αίσθηση του ενθουσιασμού όπου στην συνέχεια ακολουθούν σημάδια κατάθλιψης. Οι άνδρες είναι λιγότερο επιρρεπείς στο αλκοόλ από τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ενός συγκεκριμένου ένζυμου (ADH) στο στομάχι το οποίο διασπά το αλκοόλ και το μεταβολίζει γρηγορότερα.

Οι συνέπειες του αλκοόλ στην αθλητική απόδοση

Για την εργογόνο δράση του, το αλκοόλ συνιστάται για:
• Ηρεμία των νεύρων
• Αύξηση νοητικής εγρήγορσης
• Μείωση του πόνου
• Μείωση μυϊκού τρέμουλου

Παρά τα θετικά προτεινόμενα οφέλη που έχει το αλκοόλ ως εργογόνος ουσία, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα με εκείνο που προαναφέρθηκε πιο πάνω.

Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι:

  • Μειώνει την ακρίβεια, την ισορροπία και το χρόνο αντίδρασης
    • Καθυστερεί την οπτική ανίχνευση και επεξεργασία πληροφοριών
    • Μειώνει την αντοχή, την ενέργεια και την ανθεκτικότητα των μυών
    • Αφυδατώνει το σώμα

 

Έχει διαπιστωθεί ότι η αρκετή κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ένα «αίσθημα» βελτιωμένων ψυχοκινητικών ικανοτήτων. Ουσιαστικά, μια πολύ μικρή ποσότητα ποτού μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει το άγχος και το μυϊκό τρέμουλο, αλλά η μείωση συντονισμού, ισορροπίας και επεξεργασίας πληροφοριών που προκαλεί αναιρεί κάθε πραγματικό όφελος των πιο πάνω στις αθλητικές επιδόσεις.

Η αρνητική επίδραση του αλκοόλ απαλύνει την αίσθηση του πόνου, αλλά ο πόνος υποδηλώνει τραυματισμό. Με το αλκοόλ ο αθλητής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης της σοβαρότητας ενός τραυματισμού, εφόσον χωρίς πόνο αγνοεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό αποτρέποντας την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH), προκαλώντας έτσι τα νεφρά να αποβάλλουν τα περιττά υγρά με τη μορφή των ούρων.

Οι επιπτώσεις που προκαλεί στην σωματική σας διάπλαση και την υγεία σας

Δεδομένου ότι το αλκοόλ περιέχει θερμίδες, εάν σας ενδιαφέρει ο έλεγχος του βάρους σας τότε θα πρέπει να μετρήσετε και αυτές τις 7 θερμίδες ανά γραμμάριο στη συνολική κατανάλωση. Αυτές οι θερμίδες μπορούν εύκολα να αυξήσουν το σωματικό σας βάρος. Εκτός αυτού, το αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση και αξιοποίηση πολλών βιταμινών και μετάλλων, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την επεξεργασία των πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η τακτική χρήση του αλκοόλ, προκαλεί σημαντική βλάβη του ήπατος.

Το αλκοόλ εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των πρωτεϊνών και του λίπους στον οργανισμό, προκαλώντας έτσι βλάβη στο συκώτι και διαταραχή στην παραγωγή των παγκρεατικών ένζυμων που χρειάζονται για μεταβολισμό του λίπους. Αυτό μειώνει την σωστή κινητοποίηση του σωματικού λίπους, ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Το ηπατικό γλυκογόνο μπορεί να εξαντληθεί αποτρέποντας έτσι την δημιουργία νέας γλυκόζης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να αποθηκεύει λίπος δημιουργώντας έτσι δυσκολία στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Η ενέργεια, η δύναμη και η αντοχή μειώνονται εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές να γυμναστούν περισσότερο.

Είναι το αλκοόλ ωφέλιμο για την καρδιά;

Σύμφωνα με στοιχεία, έχει αποδειχθεί ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε μερικούς ανθρώπους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) στο αίμα. Η HDL είναι γνωστή ως «καλή χοληστερόλη» και είναι υπεύθυνη για τη καθαρή διατήρηση των αρτηριών.

Παρ’ όλα αυτά δεν συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ λόγω όλων των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με αυτό. Μέχρι στιγμής, υπερισχύουν οι αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό ενός αθλητή. Γι’ αυτό, αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εκγύμνασης σας.