You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Διατροφη για γερo ανοσοποιητικo

Διατροφη για γερo ανοσοποιητικo

Το ανοσοποιητικό μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που μας προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά από κρυολογήματα ή να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων σε περίπτωση λοίμωξης.

·Η ενεργειακή πρόσληψη επηρεάζει σημαντικά την ανοσολογική δραστηριότητα. Οι υποσιτισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μολύνσεις, ενώ στους ανθρώπους που λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα ενέργειας μειώνεται η δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις μολύνσεις.
·Η πρόσληψη λίπους φαίνεται να σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δίαιτα πλούσια σε λίπος εμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων. Η μείωση της περιεκτικότητας της διατροφής σε λίπος μπορεί να αυξήσει την ανοσολογική δραστηριότητα. Όμως, δεν είναι μόνο η ποσότητα του λίπους σημαντική, αλλά και το είδος των λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε τρόφιμα, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, αυξάνουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των λευκών αιμοσφαιρίων ενάντια στα βακτήρια.
·Η αυξημένη κατανάλωση (2 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο) καλής ποιότητας πρωτεϊνών -ιδιαίτερα ψαριών- ενισχύει τη δράση των κυττάρων άμυνας του οργανισμού.
·Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ ή το ξινόγαλα, μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική άμυνα στο έντερο. Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχονται σε αυτά, μειώνουν τις επιπτώσεις ή τη σοβαρότητα των μολύνσεων του γαστρεντερικού συστήματος και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά.
·Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης (πάνω από 8 κουταλάκια ζάχαρης καθημερινά) μειώνει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων κατά 40% για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών. Αντίθετα, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων που περιέχεται σε λαχανικά, φρούτα, αμυλούχες τροφές δεν επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
·Γενικά, οι επεξεργασμένες τροφές και κάθε είδους «πρόχειρες τροφές», οι οποίες είναι πλούσιες σε τρανς λιπαρά οξέα, γλουταμινικό μονονάτριο, ζάχαρη, λίπος, θεωρούνται καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος.
·Πείτε «ναι» στα βιολογικά προϊόντα. Είναι απαλλαγμένα από παντώς είδους χημικές ουσίες που καταστέλλουν την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού και επιπλέον είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά τρόφιμα.
·Πείτε «ναι» στο θηλασμό! Το ανθρώπινο γάλα περιέχει αντισώματα, λεμφυκύτταρα και αντιμολυσματικούς παράγοντες, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να ωριμάσει μετά τη γέννηση. Το πύαρ (το γάλα των πρώτων ημερών μετά τη γέννηση) είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντισώματα. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού επιδρούν στο παιδί ακόμα και μετά τον απογαλακτισμό. Επίσης, ενισχύεται η άμυνα του γαστρεντερικού συστήματος του νεογνού, με αποτέλεσμα να εμφανίζει λιγότερα προβλήματα στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος ως βρέφος.
·Εξασφαλίστε την επαρκή πρόσληψη υγρών από τα παιδιά, ακόμα και σε μορφή αφεψήματος, όπως είναι το φασκόμηλο, η εχινάκεια κλπ.
·Φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως είναι οι βιταμίνες Α, Β6, C, E, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο. Γι’ αυτό, δίνετε καθημερινά στα παιδιά ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, χρησιμοποιήστε λαχανικά σε σαλάτες και στο φαγητό και συμπεριλάβετε στα ενδιάμεσα γεύματά τους σνακ με φρούτα και ξηρούς καρπούς.
·Τα φλαβονοειδή βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από περιβαλλοντικές μολύνσεις. Ένα διαιτολόγιο που περιέχει τουλάχιστον 6 ισοδύναμα φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα, συντελεί στην άριστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Με τη συνεργασία της Θάλειας Σταματιάδη (κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc).
Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.