c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

Το μέλι και τα οφέλη του

Το μέλι είναι ένα από τα πιο παλιά και σημαντικά γλυκαντικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, αφού εκτός από την ευχάριστη γεύση του, έχει και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Δικαίως, λοιπόν, το αποκαλούν από την αρχαία Ιστορία «το νέκταρ των Θεών» αφού τα πλεονεκτήματα του είναι αμέτρητα. Λίγο μέλι στα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε για τη σαλάτα, στο κοτόπουλο, στα smoothies, στο γιαούρτι μας, δίνει πάντα μια γλυκιά και υγιεινή νότα, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας. Βάλτε το στη διατροφή σας, υπολογίζοντας πάντα πως μια κουταλιά αποδίδει περίπου 65 θερμίδες.

Πώς παράγεται το μέλι;

Η μέλισσα η μελιτοφόρος (apis mellifica) παράγει το εκλεκτό μέλι από το νέκταρ των λουλουδιών ή από τους φυσικούς χυμούς των φυτών. Οι μέλισσες συλλέγουν τα υλικά τους, τα μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό, αναμειγνύοντάς τα με ειδικές ύλες του σώματός τους και τα εναποθέτουν στις κερήθρες της κυψέλης, όπου και παραμένουν προκειμένου να ωριμάσουν. Το μέλι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το παράγει αποκλειστικά με τεχνητούς τρόπους, παρά τη γνωστή σύνθεσή του. Το εκλεκτό αυτό νέκταρ αποτελείται ουσιαστικά από διάφορα σάκχαρα, κυρίως από γλυκόζη και φρουκτόζη σε ποσοστό 77-78%. Το χρώμα του ποικίλλει και κυμαίνεται από σχεδόν άχρωμο έως σκούρο καφέ. Ως προς τη σύστασή του, μπορεί να είναι λεπτόρευστο, παχύρευστο ή κρυσταλλωμένο, δηλαδή ζαχαρωμένο.

Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού και επηρεάζεται από τη χημική σύνθεσή του. Υπάρχουν δύο είδη κρυστάλλωσης: η χονδροκρυστάλλωση (όταν το μέλι χωρίζει στα δύο, επάνω ρευστό και κάτω κρυσταλλωμένο) και η λεπτοκρυστάλλωση (όταν κρυσταλλώνει ομοιόμορφα). Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές ιδιότητές του.

Χάρη επίσης στη σχετικά χαμηλή του υγρασία, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γι’ αυτό και οι δηλητηριάσεις από μέλι είναι πολύ σπάνιες. Άλλωστε, οι μέλισσες ποτέ δεν μαζεύουν νέκταρ από δηλητηριώδη φυτά. Άλλο ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του μελιού είναι πως πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται εύκολα, διότι δύσκολα αναμιγνύεται με νερό, γλυκόζη ή άλλη γλυκαντική ουσία.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά οφέλη που έχει το μέλι;

Χαρίζει φυσική ενέργεια

Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μέλι στη διατροφή σας. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι ό,τι πρέπει για να το προσθέσετε στο πρωινό σας. Μια καλή ιδέα είναι, επίσης, η προσθήκη μελιού σε λίγο ζεστό νερό όταν ξυπνήσετε, πριν ακόμα πιείτε τον καφέ σας.

 

Μαλακώνει το λαιμό

  • Ο πονόλαιμος μπορεί είναι ανυπόφορος. Το μέλι αποτελεί το απόλυτο φυσικό γιατρικό είτε σκέτο, είτε μέσα σε ένα ζεστό ρόφημα, για να σας ανακουφίσει και να μαλακώσει το λαιμό σας.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

  • Το μέλι περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, αρκετές βιταμίνες όπως C, A, B1 που αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Κάνει καλό στην καρδιά

  • Η συχνή κατανάλωση μελιού ενδέχεται να έχει θετική επίδραση και σε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και έχει μια σχετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος, την ινσουλίνη και τα επίπεδα λιπιδίων σε σχέση με τη γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία.

 

Ανακουφίζει από γαστροοισοφαγικές παθήσεις

  • Το μέλι είναι 125,9 φορές πιο κολλώδες από το νερό και σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να σας προστατέψει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δημιουργώντας ένα στρώμα πάνω στο βλεννογόνο του οισοφάγου. Μια κουταλιά μελιού καθημερινά αρκεί για να σας ανακουφίσει από καούρες και φουσκώματα.

 

Κοιμάστε καλύτερα

  • Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου τελευταία, εκτός από το να χαλαρώσετε από σκέψεις και άγχη, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα με λίγο μέλι. Το μέλι θεωρείται καταπραϋντικό για τον εγκέφαλο και βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα απ’ ό,τι συνήθως.

 

Καταπολεμά το hangover

  • Το μέλι περιέχει τα φυσικά σάκχαρα που είναι απαραίτητα για να επιταχύνουν την οξείδωση του αλκοόλ από το συκώτι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιείτε λίγο παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μπόλικο μέλι στο σπίτι σας. Θα σας προτείναμε να φτιάξετε ένα smoothie με γιαούρτι, μέλι και πορτοκάλι. Θα νιώσετε μέσα σε λίγη ώρα περδίκι!

 

Και στην μαγειρική

  • Λίγο μέλι στα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε για τη σαλάτα μας, το κοτόπουλο ή το γιαούρτι μας δίνει πάντα μια γλυκιά νότα, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας.

 

Το μέλι είναι μια καλή και έξυπνη επιλογή!