You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Αφιερωμα στη Φανι Μπλανκερς – Κοεν: Η «ιπταμενη νοικοκυρα» και αθλητρια του 20ου αιωνα

Αφιερωμα στη Φανι Μπλανκερς – Κοεν: Η «ιπταμενη νοικοκυρα» και αθλητρια του 20ου αιωνα

Γεννηθείσα στο Μπάαρν της Ολλανδίας το 1918, η Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, όταν σε ηλικία 30 ετών και αφού είχε φέρει στον κόσμο δύο παιδιά, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτά τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μία Ολυμπιάδα.

Η Ολλανδέζα αθλήτρια επικράτησε των συναθλητριών της στους αγώνες ταχύτητας των 100 και 200 μέτρων, στα 80 μέτρα εμπόδια, καθώς και στη σκυταλοδρομία 4Χ100, με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις.

Ειδικά στο αγώνισμα των 200 μέτρων, η Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν άφησε πίσω τις αντιπάλους της κατά 0,7 δευτερόλεπτα, ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

Το ταλέντο της είχε αρχίσει να φαίνεται από τα 17 της χρόνια, όταν κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ της χώρας της στα 800 μέτρα.

Σε ηλικία 18 ετών, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, κατακτώντας την πέμπτη θέση στα 4Χ100 και την έκτη στο άλμα εις ύψος.

805BRUIN
Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν: Η «ιπτάμενη νοικοκυρά» και αθλήτρια του 20ου αιώνα

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ξεσπάσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944 να ματαιώνονται, πολλοί πίστευαν πως η Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν δεν θα κατόρθωνε να διακριθεί σε άλλη Ολυμπιάδα.

Όταν έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, δεν ήταν λίγοι εκείνοι αντέδρασαν, καλώντας την μέσω επιστολών να παραμείνει στο σπίτι της και να αφοσιωθεί στον ρόλο της μητέρας, καθώς στο μεταξύ είχε φέρει στον κόσμο δύο παιδιά.

Ωστόσο οι επικρίσεις δεν τη λύγισαν, με τη Φάνι Μπλάνκερς – Κοέν να ταξιδεύει τελικώς για το Λονδίνο, όπου εξέπληξε το κοινό κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια και μαζί το παρατσούκλι της «ιπτάμενης νοικοκυράς», ισοπεδώνοντας παράλληλα στερεότυπα εκείνης της εποχής, που ήθελαν τη μητρότητα να αποτελεί εμπόδιο για τις γυναίκες αθλήτριες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κατέκτησε πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους σε διάφορα αγωνίσματα του στίβου, καταρρίπτοντας ή ισοφαρίζοντας 12 παγκόσμια ρεκόρ.

Το 1999, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της, έλαβε από την IAAF την τιμητική διάκριση της «αθλήτριας του 20ου αιώνα».

naftemporiki.gr

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.