You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Γιατι νιωθουμε ζαλη κατα τη διαρκεια της γυμναστικης ?

Γιατι νιωθουμε ζαλη κατα τη διαρκεια της γυμναστικης ?

Η ζάλη μπορεί απλά να είναι ένα σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απλά ότι το “παρακάνετε” στην γυμναστική. Είναι καλό να πιέζετε τον εαυτό σας λίγο όταν ασκείστε, αλλά δεν είναι σώφρον να το κάνετε με τόσο σκληρό τρόπο, ώστε να προκαλείτε ζαλάδες στον εαυτό σας από την υπερπροσπάθεια.

Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σας αρέσει να γυμνάζεστε το πρωί πριν από το πρωινό γεύμα; Ξυπνάτε, ξεκινάτε να γυμνάζεστε και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μειώνονται γρήγορα (γιατί την τελευταία φορά που φάγατε ήταν πριν από 12-16 ώρες!). Αισθάνεστε ναυτία, αδυναμία και ζάλη. Είναι πολύ καλύτερο να τρώτε ένα ελαφρύ πρωινό, κατά προτίμηση κάποια τροφή που περιέχει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Όταν τρώτε τουλάχιστον δύο έως τέσσερις ώρες πριν από τη γυμναστική, βοηθά στο να αποφευχθούν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ζάλη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης λόγω χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να αντιμετωπιστεί πίνοντας ένα χυμό φρούτων ή τρώγοντας σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφεύγετε αυτά τα επεισόδια ζάλης με το να τρώτε τακτικά.

Παραμένετε ενυδατωμένοι – Πίνετε νερό

Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική. Είναι σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, γιατί όταν ασκείστε, τα υγρά αποβάλλονται μέσω της εφίδρωσης. Να έχετε πάντα μαζί σας νερό, και αν ασκείστε έξω, προσπαθήστε να αποφεύγετε την άσκηση κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας για να αποφύγετε πιθανή ζάλη και θερμοπληξία. Αυτό είναι επίσης σημαντικό και το χειμώνα, επειδή όταν αναπνέουμεστο κρύο, ο ξηρός αέρας αναγκάζει το σώμα σας να θερμάνει και να υγροποιήσει τον αέρα αυτό, ενώ με κάθε εκπνοή χάνετε σημαντικές ποσότητες νερού, επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε όταν είστε έξω στο κρύο (είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν).

Αναπνέετε βαθιά

Η σωστή αναπνοή έχει ηρεμιστική επίδραση, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αδιαθεσία από την έλλειψη οξυγόνου. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να αναπνέουν μόνο από το στήθος. Όταν γυμνάζεστε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το μέγιστο της ικανότητας της αναπνοής σας. Αυτό σημαίνει μια βαθιά, πλήρη εισπνοή και εκπνοή που «φουσκώνει» τα πλευρά καθώς και την πλάτη. Από την άλλη, πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην αναπνέετε υπερβολικά, τόσο που θα μπορούσε να σας προκαλέσει ζάλη και να οδηγήσει ακόμη και σε υπεραερισμό!

Κυκλοφορία

Η απότομη μείωση της κυκλοφορίας του αίματός σας μετά την άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη. Όταν συμμετέχετε σε αερόβιες ασκήσεις, ανεβαίνει ο καρδιακός ρυθμός σας, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και προκαλείται διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όταν διακόψετε τις έντονες κινήσεις, τόσο ο καρδιακός ρυθμός όσο και η κυκλοφορία του αίματος μειώνονται και πάλι, ωστόσο τα αιμοφόρα αγγεία σας εξακολουθούν να διαστέλλονται. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να σας προκαλέσει προσωρινά λιποθυμία και ζάλη.

 

Προσοχή

Εάν αισθανθείτε ζάλη κατά τη διάρκεια της άσκησης, διακόψτε ό,τι κάνετε και ξεκουραστείτε. Κρατήστε το κεφάλι σας πάνω από την καρδιά σας και μην ξαπλώνετε. Το κάθισμα σε καρέκλα ή το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. Εάν η πιθανή αιτία είναι η αφυδάτωση ή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πιείτε νερό ή καταναλώστε ένα μικρό σνακ. Αν η ζάλη δεν υποχωρήσει μετά την κατανάλωση υγρών ή τρώγοντας κάτι και δεν καλυτερεύει μετά από μία ώρα, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε ζάλη, σε συνδυασμό με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια, αδυναμία, ανικανότητα κίνησης του ποδιού ή χεριού, προβλήματα όρασης ή δυσκολία στην ομιλία.

 θα πρέπει όπως σε όλες τις δραστηριότητες που επιλέγουμε στη ζωή μας , να διατηρούμε και στη γυμναστική ένα μέτρο που θα μας προσφέρει ευεξία , ανανέωση , ένα καλύτερο σώμα και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση.  

 Οι γνώσεις του έμπειρου προσωπικού μας θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη κατάλληλη γυμναστική και να φτάσετε στο τέλειο αποτέλεσμα χωρίς υπερβολές και κινδύνους , σας περιμένουμε !
Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.