You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Γυμναστικη και ζεστη!

Γυμναστικη και ζεστη!

Ενώ εσείς ασκείστε, ο ήλιος απειλεί τον οργανισμό σας με αφυδάτωση, κόπωση, ακόμα και θερμοπληξία. Μια ειδικός εξηγεί τα μέτρα που είναι καλό να λαμβάνετε αν γυμνάζεστε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ρακέτες, beach volley, τζόγκινγκ στην άμμο, αλλά και κολύμπι, είναι ορισμένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά σπορ, τα οποία αυτή την περίοδο αντικαθιστούν το γυμναστήριο. Παρ’ όλα αυτά, η αφόρητη ζέστη και ο καυτός ήλιος εύκολα μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και ηλίαση αν τυχόν κάποιοι από εσάς παρασυρθούν από τις επιδόσεις τους και ξεχαστούν. Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη τονίζει τι πρέπει να προσέχετε και γιατί η άθληση πρέπει να γίνεται στο ύπαιθρο μόνο υπό προϋποθέσεις:

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας: Το σώμα χάνει υγρά με την εφίδρωση, τα  οποία πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Όπως τονίζει η ειδικός, είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονων υγρών. Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε εξαρτάται από το ρυθμό εφίδρωσης. Αν είστε υγιείς, υπολογίστε ότι χρειάζονται 2-3 λίτρα ημερησίως εφόσον ασκείστε. Επιπλέον, αντί για νερό μπορείτε να πίνετε και αναψυκτικά που περιέχουν ηλεκτρολύτες, έτσι ώστε να διατηρείται ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.

Ο κλιματισμός: Επιδιώξτε να γυμνάζεστε σε κλιματιζόμενο χώρο (π.χ. γυμναστήριο). Αν ωστόσο προτιμάτε το ύπαιθρο για τις αθλητικές σας δραστηριότητες, φροντίστε να ασκείστε τις ημέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια και να αποφεύγετε την άσκηση μεταξύ 11-4 μ.μ., τις ώρες που ο ήλιος καίει και είναι πιο επικίνδυνος. «Η αυξημένη ενδογενής παραγωγή θερμότητας, συνδυαστικά με την αυξημένη θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία» τονίζει η ειδικός. Προσέξτε ακόμα τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, δηλαδή μη βγείτε από τον κλιματιζόμενο χώρο ιδρωμένοι.

Ο ρουχισμός: Φορέστε ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ρούχα και καπέλο και απλώστε αρκετή ποσότητα αντιηλιακού για να προστατεύσετε το δέρμα σας, ώστε να μην πάθετε έγκαυμα.

Είστε υγιείς; «Οι περισσότερες περιπτώσεις θερμοπληξίας οφείλονται σε άσκηση μέσα στη ζέστη και αφορούν ακόμα και νεαρά άτομα. Κάποιος που πάσχει από καρδιοπάθεια, χρόνιο νόσημα, και λαμβάνει φάρμακα ή έχει διαβήτη θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του σχετικά με το είδος της άσκησης που αντέχει» επισημαίνει η κ. Μοσχοβάκη.

Ξεκουραστείτε: Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε καλά (πρέπει να έχουν περάσει κάποιες ώρες μέχρι την άσκηση) και να ξεκουράζεστε ώστε να μη νιώθετε κόπωση και να μη ζαλίζεστε κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

 

Πηγή: elle.gr

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.