You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Η σημασια της ανακυκλωσης.

Η σημασια της ανακυκλωσης.

Να ανακυκλώσω; Μα γιατί να ανακυκλώσω; Προστατεύει άραγε όσο λένε το περιβάλλον και την υγεία μας; Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας;

Ερωτήματα λογικά και άκρως κατανοητά. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

 

Παραδείγματος χάριν, εάν ανακυκλώσουμε πλαστικά μπουκάλια μπορούμε να κατασκευάσουμε νέα πλαστικά μπουκάλια, ή να δημιουργήσουμε την εσωτερική επένδυση ενός μπουφάν.

plastika mpoukalia & mpoufan

 

Η Ανακύκλωση στις μέρες μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του. Κάθε κοινωνίας και κάθε πολίτη που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Οφέλη Ανακύκλωσης

  • Προστασία του Περιβάλλοντος  

Η ανακύκλωση βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος από χημικές και επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος από απορρίμματα που δεν τα έχουμε διαχειριστεί σωστά. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας αυτής. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις και πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.  Επίσης, η ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

  • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής – ΕΥ ΖΗΝ  

Η Ανακύκλωση και κυρίως η σωστή ανακύκλωση συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος τόσο σήμερα όσο και αύριο, προστατεύοντας την υγείας μας και συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τη δική μας και των παιδιών μας. Tι εννοούμε όμως λέγοντας “Ποιότητα Ζωής” ή αλλιώς “Ευ Ζην”;   Το “Ευ Zην” είναι τρόπος σκέψης, τρόπος ζωής με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και των γύρω του σε όλους τους τομείς. Απαραίτητο συστατικό του “Ευ Ζην” είναι η υγεία, σωματική, πνευματική και ψυχική.  Μεταφρασμένο στην καθημερινότητα είναι η καλλιέργεια του πνεύματος, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, η ψυχαγωγία, οι καλές κοινωνικές σχέσεις, η θετική ψυχολογία, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τους γύρω μας, ο σεβασμός προς τις νεότερες γενιές. Είναι καθετί που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας σήμερα χωρίς να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας αύριο   Η υγεία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της καλής ποιότητας ζωής, και το καθαρό περιβάλλον αποτελεί βασική προϋπόθεση της υγείας.

 

ev zin

 

  • Αποφόρτιση του Περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες αποβλήτων  

Η Ανακύκλωση βοηθά σημαντικά στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες αποβλήτων αφού μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά μπορεί να ανακυκλωθεί.

sistasi aporimaton

  • Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας 

 Η Ανακύκλωση βοηθά στην εξοικονόμηση πρώτων υλών. Δεν χρειάζεται επομένως να κόψουμε νέα δέντρα για την παραγωγή χαρτιού ή να εξορύξουμε εκ νέου ορυκτά όπως το βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου.

alouminio xilo gialli

Επίσης, η ανακύκλωση βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων από πρωτογενείς πρώτες ύλες είναι πολλαπλάσια από αυτήν που απαιτείται, όταν η παραγωγή γίνεται από χρησιμοποιημένα υλικά.

Παραδείγματα:

  • Με ένα τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου
  • Με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού σώζουμε τη ζωή 17 δέντρων
  • Για να κατασκευαστεί ένα αλουμινένιο κουτί χρειάζεται τόση ενέργεια όση για να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες ή να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες
  • Καθαρίζουμε το περιβάλλον από το πλαστικό αφού το πλαστικό χρειάζεται 450 χρόνια για να αποσυντεθεί στη φύση                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     http://greendot.com.cy
Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.