You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Σοκολατα: Ποση και τι ειδους πρεπει να τρωτε καθε μερα για καλυτερη υγεια της καρδιας σας;

Σοκολατα: Ποση και τι ειδους πρεπει να τρωτε καθε μερα για καλυτερη υγεια της καρδιας σας;

Το ότι το κακάο της σοκολάτας είναι ωφέλιμο για την υγεία έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό.

Όμως όσον αφορά στη σοκολάτα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί τι είδους ωφελεί και σε ποιες ποσότητες η κατανάλωση της παρέχει ωφελήματα για την υγεία μας.

Πράγματι το ζήτημα έχει παγίδες. Διότι υπάρχουν πολλών ειδών σοκολάτες και γενικά υπάρχει η τάση υπερκατανάλωσης λόγω βέβαια της νοστιμιάς που τη χαρακτηρίζει και την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή.

Πρέπει μάλιστα η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα οι γιατροί να είναι προσεκτικοί διότι δεν πρέπει να μεταφέρεται προς το πλατύ κοινό μόνο το ότι η σοκολάτα είναι καλή για την υγεία. Είναι απαραίτητο να διευκρινίζεται το είδος και η ποσότητα που πράγματι ωφελούν.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εάν δεν γίνονται οι απαραίτητες αυτές διευκρινίσεις τότε δημιουργούνται οι συνθήκες και η νοοτροπία για υπερκατανάλωση διαφόρων ειδών σοκολάτας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του γενικού πληθυσμού. Ας μην ξεχνούμε ότι πολλά είδη σοκολάτας που προσφέρονται στο εμπόριο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρα, ζωικά λίπη και θερμίδες.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν δεδομένα για το ότι είναι η μαύρη σοκολάτα πλούσια σε κακάο που είναι ωφέλιμη για την υγεία δεν υπήρχαν ακριβή δεδομένα για την ποσότητα κατανάλωσης που προσφέρει αυτά τα ωφελήματα.Όσον αφορά στη σοκολάτα γάλακτος, διάφορες έρευνες έδειξαν ότι μειονεκτούν όσον αφορά στο όφελος για την υγεία διότι το γάλα παρεμβαίνει στην απορρόφηση των πολυφαινολών του κακάο. Το κακάο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ιδιαίτερα σε φλαβονοειδείς ενώσεις και πολυφαινόλες που βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μια βαρυσήμαντη, καλά σχεδιασμένη, ευρείας κλίμακας έρευνα που έγινε στην Ιταλία, μας προσφέρει τώρα πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με το είδος και την ποσότητα σοκολάτας που προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στην καρδία και στα αγγεία του κυκλοφορικού μας συστήματος.

Οι Ιταλοί γιατροί βρήκαν ότι η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε κακάο που μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα για να επωφελείται η καρδία μας είναι 6,7 γραμμάρια. Στη δόση αυτή μειώνεται στο αίμα η χρόνια φλεγμονή που ευνοεί τη γένεση και εγκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος. Η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των σοβαρών αυτών ασθενειών.

Η μέτρηση στο αίμα της αντιδρώσας πρωτεΐνης (C Reactive Protein, CRP) αποτελεί ένα σημαντικό και αξιόπιστο δείκτη σχετικό με τη φλεγμονή στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα απλό, εύκολο, αξιόπιστο και χαμηλού κόστους τεστ.

Η έρευνα των Ιταλών γιατρών συμπεριέλαβε σχεδόν 4.900 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω που κατοικούσαν στη Νότιο Ιταλία. Τα άτομα που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα της CRP γεγονός που τα κατάτασσε σε ομάδα χαμηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν σοκολάτα πλούσια σε κακάο. Ωστόσο οι Ιταλοί γιατροί τονίζουν ότι το όφελος υπήρχε μόνο όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μέχρι 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε 3 ημέρες. Σε αυτούς που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας πλούσιας σε κακάο, το όφελος εξαφανιζόταν. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ποσότητα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνει κάποιος έχει κρίσιμη σημασία για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι σοκολάτες ζυγίζουν συνήθως 100 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ποσότητας λιγότερης της μισής σοκολάτας πλούσιας σε κακάο κάθε εβδομάδα θα μπορούσε να είναι μια υγιής συνήθεια.

medlook.net

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.