You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Στίβος : ο βασιλιάς του αθλητισμού

Στίβος : ο βασιλιάς του αθλητισμού

Ο στίβος είναι αυτό που ονομάζουμε «κλασικός αθλητισμός». Το βασικό άθλημα των αγώνων της αρχαίας Ελλάδος έχει αποκληθεί «βασιλιάς των ολυμπιακών αθλημάτων», αφού στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί το «κυρίως πιάτο». Αποτελεί, όμως, και τη βάση όλων των αθλημάτων, όπως έχει παραδεχθεί δημοσίως ο υφυπουργός Αθλητισμού και μέγας «μπασκετάνθρωπος» Γιάννης Ιωαννίδης. Σχεδόν όλα τ’ αθλήματα εμπεριέχουν κάποιο από τα στοιχεία του στίβου. Ακόμη και οι κολυμβητές και οι πολίστες, στη διάρκεια της αρχικής προετοιμασίας τους, στην έναρξη της προπονητικής περιόδου, τρέχουν. Στίβος αρχή των πάντων, λοιπόν.

Ακριβώς αυτό λέει και ο Οδυσσέας Παπατώλης, που διετέλεσε επί χρόνια εθνικός προπονητής.

«Ο, τι άθλημα κι αν κάνει το παιδί, πρέπει ν’ αρχίζει με τον στίβο. Αυτό γίνεται στις προηγμένες αθλητικά χώρες.

Χρησιμοποιείται από όλα τα αθλήματα ως βάση. Ολα τα αθλήματα βασίζονται στις αρχές του στίβου. Το παιδί μαθαίνει να τρέχει, να πηδάει και να ρίχνει. Αργότερα, όταν φθάσει στα 13-14 του, οι ειδικοί βλέπουν για ποιο άθλημα είναι ικανό το παιδί, αν δεν είναι ταλέντο για τον στίβο. Επιπλέον, ο στίβος προάγει όλες τις διαφορετικές ικανότητες που έχει ο άνθρωπος. Ο στίβος, ως ατομικό άθλημα, έχει ένα καλό. Βασίζεσαι στα πόδια σου. Από την άλλη, όμως, μπορεί να δημιουργήσει ένα «υπερεγώ». Υπάρχει ο κίνδυνος, αν κάποιο παιδί διακριθεί σε μικρή ηλικία, να «πάρουν τα μυαλά του αέρα»».

Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι για το παιδί, όταν βρίσκεται στη φάση του αθλητισμού, υπογραμμίζει ο κ. Παπατώλης, κάνοντας αμέσως τον διαχωρισμό με τον πρωταθλητισμό, αφού αυτός απαιτεί μεγάλες επιβαρύνσεις.

Ο στίβος, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Παπατώλης, προσφέρει θετικά σε όλους τους τομείς: σωματικά και από πλευράς υγείας, ψυχολογικά, γιατί το παιδί δυναμώνοντας και βελτιούμενο, αποκτά αυτοπεποίθηση και πνευματικά, αφού του καλλιεργεί την προσωπικότητα.

Ο προπονητής πρέπει να προσέχει πολύ στην προπόνηση των μικρών παιδιών.

«Η προπόνηση στις μικρές ηλικίες πρέπει να έχει πολυπλευρικότητα. Ο προπονητής δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η εκγύμναση σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να είναι προπόνηση βάσης και εκμάθησης τεχνικών. Πώς να τρέχει, πώς να πηδάει μήκος, πώς να ρίχνει τη σφαίρα. Ολα αυτά δεν έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις», καταλήγει.

Ενα από τα πλεονεκτήματα του στίβου είναι ότι κάποιο παιδί μπορεί να επιλέξει μέσα από μεγάλη γκάμα αγωνισμάτων. Κι αν ας πούμε είναι ψηλόλιγνο, να ασχοληθεί με το άλμα εις ύψος, αν είναι ψηλό και γεροδεμένο με τις ρίψεις, αν έχει αυτό που λέμε «γερά πνευμόνια», με τους δρόμους αντοχής κ. ο. κ. Μπορεί στα περισσότερα αγωνίσματα οι ψηλοί να πλεονεκτούν, όμως πολλοί μάλλον κοντοί άνθρωποι έχουν διακριθεί στον στίβο, κυρίως στις μεγάλες αποστάσεις.

Leave a Reply

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.