You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Τα οφελη του ποδοσφαιρου, στις νεαρες ηλικιες

Τα οφελη του ποδοσφαιρου, στις νεαρες ηλικιες

Το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει να μπει σε μια σειρά η ζωή ενός νεαρού παιδιού, εάν είναι κατάλληλα πειθαρχημένο και έχει κίνητρα. Το συγκεκριμένο άθλημα προσελκύει τα παιδιά που έχουν μια φυσική επιθετικότητα και τάση για αθλητισμό. Μπορεί να είναι ένας τέλειος τρόπος να δείξουν αυτές τις ικανότητες μέσα σε μία ομάδα ενώ θα χτίζουν την σχέση τους με τους συμπαίκτες και τους προπονητές τους.

Προνόμιο

Όταν ένα παιδί αγαπά το ποδόσφαιρο και θέλει να παίξει στην ομάδα του σχολείου, μπορεί να είναι μια σπουδαία ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του και την τάση για άθληση. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ταλέντο που μπορεί να έχει κάποιος, η ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο αποτελεί προνόμιο για αυτόν που την έχει. Για να επιτραπεί σε ένα νέο παίκτη να συμμετέχει, θα πρέπει να κρατάει υψηλά τους βαθμούς του και να συμπεριφέρεται σωστά σε όλα τα επίπεδα. Μόλις οι παίκτες που πραγματικά θέλουν να μπουν στο γήπεδο το συνειδητοποιήσουν αυτό, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία να παίξουν.

Ωρίμανση

Το ποδόσφαιρο παρέχει στα παιδιά κάτι που θα τους κάνει να επικεντρωθούν στην ζωή τους. Θα πρέπει να προετοιμαστούν σκληρά κατά την διάρκεια της εβδομάδας για να έχουν την ευκαιρία να παίξουν έναν αγώνα το Σαββατοκύριακο. Η ιδέα της προπόνησης 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μην αρέσει σε κάποια από αυτά και να φαντάζει σαν αγγαρεία. Αλλά καθώς προχωρά η σεζόν, τελικά βλέπουν για ποιο λόγο προπονούνται με αυτή την διάρκεια και συχνότητα. Οι δεξιότητες βελτιώνονται. Το γνωστικό επίπεδο αυξάνεται. Προετοιμασία για το παιχνίδι σημαίνει καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια. Η συνειδητοποίηση ότι η σκληρή δουλειά φέρνει καρπούς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ωριμάσουν καθώς δένονται με το άθλημα. Αυτό τους βοηθά στο σχολείο, αλλά και σε άλλες πτυχές της ζωής τους.

Εστίαση στους στόχους

 Για να παραμείνουν μάχιμα και ανταγωνιστικά σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης στην τάξη που διαφέρει από σχολείο σε σχολείο. Οι παίκτες μαθαίνουν πώς να επικεντρώνονται στο διάβασμά τους και στις σχολικές εργασίες τους επειδή δεν έχουν πλέον χρόνο για χάσιμο. Η προπόνηση μπορεί να διαρκέσει 1 ½ ή 2 ώρες κάθε μέρα. Κάνοντας καλύτερη διαχείριση του χρόνου τα παιδιά βοηθούνται στους βαθμούς, αλλά και στο να εστιάζουν καλύτερα σε ό,τι θελήσουν.

Διοχετεύοντας την επιθετικότητα

Μερικοί νέοι είναι εκ φύσεως επιθετικοί. Το ποδόσφαιρο τους δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν άλλους νέους οι οποίοι επίσης είναι επιθετικοί και προετοιμασμένοι για επαφή. Εάν κάποια από αυτά τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο, θα εξακολουθούν να είναι το ίδιο επιθετικά, μόνο που δεν θα έχουν την ευκαιρία να διοχετεύσουν κάπου την επιθετικότητά τους με τρόπο εποικοδομητικό. Το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά να συμπεριφέρονται σωστά και να αποφεύγουν την εμπλοκή τους σε καυγάδες και φιλονικίες στο σχολείο.
Ειρήνη Μπαμπαρούτση,

PhD Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

Leave a Reply

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.