You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Τσιμπηματα απο εντομα το καλοκαιρι & παιδια!

Τσιμπηματα απο εντομα το καλοκαιρι & παιδια!

Τσίμπημα από κουνούπι
Τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν έλη ή πολλά δέντρα. Προκαλούν όμως τοπικό ερεθισμό, πόνο και κάποιες φορές επιμολύνονται. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία. Αν όμως ο κνησμός (φαγούρα) είναι έντονος τότε χρειάζεται να βοηθήσετε το παιδί με φάρμακα. Τοπικά μπορείτε να βάλετε μια κορτιζονούχα κρέμα. Αν όμως η φαγούρα είναι γενικευμένη πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας, ο οποίος το πιο πιθανόν να συστήσει κάποιο αντιϊσταμινικό φάρμακο, το οποίο θα παίρνει το παιδί από το στόμα. Σε περίπτωση μόλυνσης, τότε χρειάζεται απαραίτητα η συμβουλή του γιατρού, ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται αντιβιοτικό τοπικά ή και από το στόμα.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας;
1. Οι κλασικές κουνουπιέρες είναι πολύ αποτελεσματικές, ιδιαίτερα για τα μικρά σας βρέφη.
2. Αν κοντά στο σπίτι σας υπάρχουν πολλά κουνούπια τότε καλό είναι να βάλετε στα παράθυρα και τις πόρτες τα ειδικά δίκτυα που αφήνουν τον αέρα να περάσει αλλά όχι τα κουνούπια.
3. Εντομοαπωθητικά φάρμακα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έχοντας στο μυαλό τα ακόλουθα:
• Χρησιμοποιείτε τα ειδικά εντομοαπωθητικά για παιδιά.
• Να τοποθετείτε τα εντομοαπωθητικά πάνω στα ρούχα και όχι στο σώμα.
• Μην βάζετε εντομοαπωθητικά σε περιοχές με ηλιακά εγκαύματα.
• Εάν τοποθετήσετε το εντομοαπωθητικό πάνω στο δέρμα, όταν το παιδί μπει στο σπίτι πλύνετε καλά την περιοχή του δέρματος.
4. Τα εντομοαπωθητικά δισκία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Τσίμπημα από μέλισσα.
Τα τσιμπήματα από μέλισσα προκαλούν έντονο πόνο και φούσκωμα στην περιοχή του τσιμπήματος. Πρώτο μέλημα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί προσεκτικά, γιατί περιέχει υπόλειμμα του δηλητηρίου. Χρησιμοποιείστε μια καρφίτσα ή μια τσιμπίδα. Με το χέρι σας μάλλον θα δυσκολευτείτε και πιθανόν να μην αφαιρέσετε όλο το κεντρί. Αφού αφαιρέσετε το κεντρί τοποθετήστε στην περιοχή κρύες κομπρέσες.
Επίσης υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικά στικς που περιέχουν αμμωνία ή μπορείτε να βάλετε μια κορτιζονούχα κρέμα.
Τα τσιμπήματα μπορούν να είναι επικίνδυνα όταν είναι πολλά. Για να προκληθεί θάνατος πρέπει τα τσιμπήματα να είναι περισσότερα από 400, παρά το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί θάνατοι και με λιγότερα. Γι` αυτό αν το παιδί παρουσιάζει ένα από τα πιο κάτω επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
• Έντονο φούσκωμα στην περιοχή.
• Αλλαγή στη φωνή του.
• Δύσπνοια.

Τσίμπημα από σφήκα
Το τσίμπημα από σφήκα είναι πολύ πιο επώδυνο από αυτό της μέλισσας. Το φούσκωμα είναι συνήθως πιο έντονο και καλό είναι να τοποθετήσετε πάνω κομπρέσες με χλιαρό νερό. Επίσης είναι χρήσιμο να βάλετε στην περιοχή κορτιζονούχα αλοιφή που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ο πόνος και το φούσκωμα. Αν το φούσκωμα δεν υποχωρεί ή παρουσιάσει το παιδί αλλαγή στη φωνή ή δύσπνοια τότε αμέσως πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

www.paidiatros.com

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.