c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

Χρήσιμες συμβουλές ανάλογα με το σωματότυπό σας

Καμία γυναίκα δεν είναι ευχαριστημένη με την εμφάνισή της. Κάποιες ζηλεύουν τις καμπύλες της Τζένιφερ Λόπεζ, άλλες θα ήθελαν να αποκτήσουν το μπούστο της Μόνικα Μπελούτσι ή τις αναλογίες της Ζιζέλ. Κάθε εποχή εκθειάζει το δικό της πρότυπο. Παλαιότερα, όμορφες θεωρούνταν οι πληθωρικές γυναίκες. Τη σκυτάλη λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παίρνει το μονοκόμματο αγορίστικο σώμα, ενώ μετά τη λήξη του επιστρέφει το μοντέλο της καλοζωισμένης γυναίκας. Λίγο αργότερα, το επιθυμητό γυναικείο πρότυπο ταυτίζεται και πάλι με το αδύνατο σώμα. Ο τροχός γυρίζει για μία ακόμα φορά, με τις σημερινές πασαρέλες να κατακλύζονται από ζουμερά μοντέλα, που αποθεώνουν τις καμπύλες. Αποδεχτείτε το, λοιπόν. Η λέξη «ιδανικό» δεν υπάρχει! Από την άλλη, κάθε γυναίκα έχει έναν σωματότυπο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που καθορίζονται βασικά από τα γονίδια. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση, που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία αρμονικών αναλογιών. Επιστήμονες, γυμναστές, διαιτολόγοι και στυλίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σας προτείνουν αποτελεσματικούς τρόπους να νιώσετε πιο άνετα με το σώμα σας. 


Εσείς τι τύπος είστε; 
Το «μήλο» και το «αχλάδι» -όροι επιστημονικά τεκμηριωμένοι- αποτελούν τους δύο βασικούς τύπους σώματος, ενώ η «κλεψύδρα» και ο «σωλήνας» είναι δύο ενδιάμεσοι σωματότυποι. Αναγνωρίστε τα δικά σας χαρακτηριστικά και ανακαλύψτε τον τύπο σας. 

Το “μήλο”
*Ο κορμός είναι στρογγυλεμένος, με αποτέλεσμα να μοιάζετε ογκώδεις. * Τα μπράτσα είναι συνήθως πλαδαρά. *Το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στο στομάχι. * Οι γλουτοί είναι μικροί και επίπεδοι.*Οι μηροί είναι αδύνατοι και τα πόδια λεπτά. 
Δυνατό σας σημείο Τα πόδια. 

Το «αχλάδι»
Χαρακτηριστικός σωματότυπος των μεσογειακών γυναικών. * Τα χέρια είναι μακριά και λεπτά, αλλά αγύμναστα. * Το στέρνο είναι στενό και ο κορμός λεπτός. *Οι γλουτοί είναι φαρδύτεροι από τους ώμους. * Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια.* Οι γάμπες είναι συνήθως λεπτές. 
Δυνατό σας σημείο Οι ώμοι και η πλάτη. 

Η “κλεψύδρα”
* Οι ώμοι έχουν αντίστοιχο φάρδος με τους γοφούς. * Η πλάτη είναι συνήθως αδύνατη. * Η μέση είναι ιδιαίτερα λεπτή, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό σχήμα της κλεψύδρας. * Τα οπίσθια είναι τονισμένα.* Οι γάμπες φαίνονται γυμνασμένες. 
Δυνατό σας σημείο Η μέση. 

Ο “σωλήνας”
* Ο κορμός μοιάζει μονοκόμματος και η μέση δεν ξεχωρίζει. * Το στήθος είναι μικρό. * Τα χέρια και τα πόδια είναι λεπτά και μακριά, όχι όμως γυμνασμένα. * Τα οπίσθια 
είναι μικρά και επίπεδα. 
Δυνατό σας σημείο Τα λεπτά άκρα. 

 

«“Κακό” λίπος το κοιλιακό» 
«Είναι καλά τεκμηριωμένο πλέον ότι η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε “μήλο”, είναι χειρότερη για την υγεία από την περιφερική παχυσαρκία, αυτήν που λέμε “αχλάδι”. “Συνήθως, μάλιστα, χρησιμοποιούμε το πηλίκο της περιφέρειας της μέσης προς τους γοφούς ως μια σημαντική παράμετρο εκτίμησης των προοπτικών υγείας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο σωματότυπος “αχλάδι” είναι προτιμότερος από το “μήλο”, όπως αυτές που επικεντρώνονται στις λιποκίνες (ορμόνες του λιπώδους ιστού), οι οποίες φαίνεται ότι έχουν διαφορετική προέλευση και συνέπειες ανάλογα με την κατανομή του λίπους. Πάντως, βέβαιο είναι ότι τόσο η στεφα­νιαία νόσος όσο και ενδεχομένως ορισμένες νεοπλασίες σχετίζονται κατεξοχήν με την κεντρική παχυσαρκία και όχι με την περιφερική.» 

Fitness για σώμα με άποψη! 
Για το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάντε τις ασκήσεις που αντιστοιχούν στον δικό σας τύπο, 2-3 φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με αεροβική άσκηση, απαραίτητη για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σωματότυπός σας δεν αλλάζει, μπορεί όμως να βελτιωθεί. 

 

«Μήλο», το δυνατό 

Κάψτε λίπος με αεροβική άσκηση. Ξεκινήστε 3 φορές την εβδομάδα, από 20΄, ώσπου να φτάσετε σταδιακά τις 5 φορές, από 30΄. 

Εστιάστε στην κοιλιά Οι πλάγιοι κοιλιακοί θα βοηθήσουν να διαχωριστεί η μέση σας από τον υπόλοιπο κορμό και να μη φαίνεται μονοκόμματο το σώμα. Σταδιακά, αυξήστε σε 3 σετ των 15-20 επαναλήψεων. 

Δυναμώστε τα κάτω άκρα, χρησιμοποιώντας σταδιακά μεγαλύτερο βάρος (π.χ. 2 βαράκια των 4-6 κιλών) και μειώνοντας παράλληλα τις επαναλήψεις. 

Το άθλημά σας Είστε μυώδεις και μπορείτε να κάνετε με ευκολία αθλήματα που θέλουν δύναμη (π.χ. κωπηλασία). Για να δυναμώσετε τα πόδια, ξεκινήστε ποδήλατο ή γυμναστήριο. Καταπολεμήστε την τάση που έχετε να παίρνετε βάρος, επιλέγοντας την αεροβική άσκηση που προτιμάτε. Σας ταιριάζει το τένις και το περπάτημα, όχι όμως και το τρέξιμο, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει τραυματισμούς στα γόνατα, επειδή το σώμα σας είναι βαρύ και τα πόδια σας αδύνατα. 

 

«Αχλάδι», το παιχνιδιάρικο 

Κάψτε το περιττό λίπος που συγκεντρώνεται στη λεκάνη, με συστηματική αεροβική άσκηση. Ξεκινήστε 3 φορές την εβδομάδα, από 20΄, και σταδιακά αυξήστε σε 5 φορές, από 30΄. 

Σμιλέψτε τους «γεμάτους» γοφούς σας, κάνοντας πολλές επαναλήψεις (πάνω από 15-20) για μηρούς/γλουτούς και περισσότερα από 1 σετ. 

Δυναμώστε τα πάνω άκρα, για να υπάρχει ισορροπία στη σιλουέτα σας. 

Το άθλημά σας Δεν θα δυσκολευτείτε στο περπάτημα, στο τρέξιμο ή στο ποδήλατο. Το κολύμπι θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε το αδύναμο πάνω μέρος του σώματος, ενώ το σχοινάκι είναι ιδανικό για να «κάψετε» το λίπος στους γλουτούς. Μη διστάσετε, λοιπόν, να γυρίσετε πίσω στα παιδικά σας χρόνια! 

«Κλεψύδρα», η εύκολη 

Σμιλέψτε όλο το κορμί Αν και έχετε καμπύλες, δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους στο σώμα σας. Διατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση ακολουθώντας συστηματικά ένα γενικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης, συνδυασμένο με αεροβική άσκηση. 

30΄ αεροβικής άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα, αρκούν.

Επιμείνετε στα κάτω άκρα (μηρούς/γλουτούς), αφού το λίπος τείνει να εγκαθίσταται στους μηρούς και τους γοφούς. Εκτός από «εκτάσεις», που αναφέρονται στο πρόγραμμά σας, μπορείτε να κάνετε και «προβολές» (πρόγραμμα «μήλου», «σωλήνα»). 

Οι ασκήσεις κοιλιακών θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε την αδύνατη μέση σας. 

Το άθλημά σας Το σώμα σας δεν έχει περίσσιο λίπος και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε όποιο σπορ σάς αρέσει, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ενώ σας ταιριάζει πολύ και το κολύμπι. Έχετε ελαφρύ σώμα, που χρειάζεται ενδυνάμωση, οπότε μια καλή ιδέα θα ήταν να δοκιμάσετε γιόγκα ή πιλάτες. 

«Σωλήνας», ο αθλητικός 

30΄ αεροβικής άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα, αρκούν.

Χτίστε τους μυς, ξεκινώντας με μικρό βάρος, γιατί είστε αρκετά αδύναμοι, και αυξήστε σταδιακά το βάρος και τις επαναλήψεις. 
Μην πιεστείτε, το ίδιο σας το σώμα θα σας καθοδηγήσει. 

Το άθλημά σας Το σώμα σας είναι αθλητικό και σας επιτρέπει να κάνετε όποιο σπορ θέλετε. Η λεπτή σας σιλουέτα είναι, επίσης, ιδανική για τον χορό και το μπαλέτο. Δοκιμάστε γιόγκα ή πιλάτες για ενδυνάμωση ή επιλέξτε το κολύμπι. 

 

Διατροφή στα μέτρα σας 
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε το «τέλειο» σώμα; Χρειάζεται διαφορετικό διαιτολόγιο ο κάθε σωματότυπος; 

Πώς θα αδειάσουν οι τοπικές «αποθήκες»; 
Η λήψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται κανείς, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του λιπώδους ιστού, εκεί όπου υπάρχει προδιάθεση για την εναπόθεσή του. Αν και κατά καιρούς προτείνονται εξειδικευμένα διαιτολόγια για κάθε σωματότυπο, που υπόσχονται την επιλεκτική απώλεια λίπους από τις τοπικές «αποθήκες», οι διαιτολόγοι είναι κατηγορηματικοί ότι πρόκειται για μύθο. Τονίζουν, ωστόσο, ότι με την υιοθέτηση ενός υποθερμιδικού, ισορροπημένου διαιτολογίου χάνεται λίπος από παντού, όπου κι αν αυτό είναι αποθηκευμένο. 

Διατροφικά αξιώματα 
Είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες που θα εξαφανίσουν την «κοιλίτσα» ή θα τιθασεύσουν τους «γεμάτους» γλουτούς. Επιδημιολογικά, μάλιστα, δεδομένα συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με μικρότερη περιφέρεια μέσης. 

 

Πρέπει να..
* Καταναλώνετε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής άλεσης. * 1-2 φορές την εβδομάδα, βάλτε στο τραπέζι σας ψάρι, πουλερικά, όσπρια, πατάτες, αυγά και ξηρούς καρπούς. * 1-2 φορές την εβδομάδα, καταναλώνετε κόκκινο κρέας και λίγες φορές την εβδομάδα απολαύστε ένα γλυκό. * Ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. 

 

Δεν πρέπει να..
* Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται περισσότερο με το κοιλιακό λίπος από ό,τι η καθημερινή μέτρια κατανάλωσή του (1 ποτηράκι κρασί την ημέρα). * Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, τα τελευταία όμως χρόνια προστίθεται και στα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης (25% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων) αυξάνει τη λιπογένεση και το κοιλιακό λίπος. Αποφύγετε, λοιπόν, την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων (π.χ. μπισκότα, αναψυκτικά), αλλά και της ίδιας της ζάχαρης, που αποτελείται σχεδόν κατά το ήμισυ από φρουκτόζη. 

Αποδεχτείτε το σώμα που σας χάρισε η φύση με τα υπέρ και τα κατά του.

Πηγή:vita.gr