You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Αλκοολ: Πως δεν θα χασουμε το μετρο;

Αλκοολ: Πως δεν θα χασουμε το μετρο;

Αποτελεί απόλαυση για τους περισσότερους, αφού είναι η «απαραίτητη» παρέα στο φαγητό, στην βραδινή έξοδο, σε μία γιορτή ή επέτειο ….Το αλκοόλ δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μία χημική ένωση, με παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά, όταν η κατανάλωσή του ξεπερνάει τα όρια…

Η αιθυλική αλκοόλη αποτελεί προϊόν ζύμωσης των υδατανθράκων και εμπεριέχεται στα οινοπνευματώδη ποτά σε διάφορα ποσοστά. Όταν διασπάται στον οργανισμό προσδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες θεωρούνται «άδειες», επειδή ακριβώς δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία.

Οι γενικές οδηγίες για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχουν ως εξής:

  • 0-1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες (12 γρ. αλκοόλ)
  • 0-2μερίδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (24 γρ. αλκοόλ)

Μια μερίδα αλκοόλ ισούται με 330ml μπίρα, ή 120 ml κρασί, ή 45 ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν ή ρούμι. Μία μερίδα αλκοόλ περιέχει 12 γραμμάρια αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού ή εάν το άτομο υποφέρει από νευροπάθεια (επιπλοκή Σακχαρώδους Διαβήτη), αμφιβληστροειδοπάθεια (ζημιά στον οπτικό νεύρο), υπερτριγλυκεριδαιμία, παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας), υπέρταση και ηπατική νόσο. Επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 μερίδες / ημέρα) ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τα κιλά μας.

Αρκετές έρευνες συσχέτισαν την κατανάλωση αλκοόλ και των συνηθειών του τρόπου ζωής στον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (Am J Clin Nutr. 2010 Jun;91(6):1777-83. Epub 2010 Apr 21), με την αύξηση σωματικού βάρους και κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας σε μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες. (Arch Intern Med. 2010;170(5):453-461). Επίσης, έχει βρεθεί σημαντική αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου σε όσους πίνουν ακόμη και τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αλκοόλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη, (363.988 άτομα από, 8 χώρες Βritish Medical Journal), σύμφωνα με την οποία, το αλκοόλ ενοχοποιείται για το 10% των κακοηθειών στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες. Μάλιστα, για τους άνδρες που ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη, δόση το ποσοστό ανεβαίνει και φτάνει στο 18%, ενώ στις γυναίκες στο 4%. Οι μορφές καρκίνου που συνδέθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα με το αλκοόλ είναι 44% στο ανώτερο πεπτικό σύστημα (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), 33% στο έντερο και 25% στο ήπαρ.

Ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική δραστηριότητα και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και εμποδίζει την απώλεια περιττών κιλών, όταν κάποιος ακολουθεί ένα διατροφικό σχήμα αδυνατίσματος. Το αλκοόλ, όταν εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν αποθηκεύεται, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιείται πριν από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την απώλεια του περιττού λίπους, που αποτελεί πηγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.

Η θερμιδική απόδοση των ποτών καθορίζεται από το ποσοστό του αλκοόλ που περιέχουν αλλά και από τα υπόλοιπα συστατικά σε ανάμικτα ποτά ή σε πολύπλοκα κοκτέιλ, όπως π.χ. τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, το σιρόπι, η ζάχαρη κ.λπ.

Ένα κοκτέιλ σε ποτήρι μεγάλου μεγέθους μπορεί εύκολα να προσφέρει πάνω από 400 θερμίδες. Eάν επιλέξετε ένα κοκτέιλ σε κανονικού μεγέθους ποτήρι, θα πάρετε λιγότερες θερμίδες ή αν επιλέξετε ένα Bloody Mary (120 θερμ) ή ένα Gin Τonic (160 θερμ)

Οι παγίδες ..του αλκοόλ είναι ότι συχνά συνδυάζεται με αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αλμυρών σνακ, όπως π.χ. πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή καταναλώνεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου η παρέα μπορεί να μας παρασύρει. Επίσης, δεν προσφέρει κορεσμό, παρά τις θερμίδες που δίνει, αλλά, αντίθετα, αυξάνει την όρεξη. Συστήνεται, λοιπόν, προσοχή στο… γέμισμα του ποτηριού από τον σερβιτόρο ή τους φίλους. Αν υπάρχει επιθυμία για μεγαλύτερη από την προτεινόμενη ποσότητα, το κρασί ή η μπίρα αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ ή μικρότερη δόση ποτού αραιωμένη με πάγο, νερό ή σόδα. Επίσης, η λήψη νερού είναι μία καλή λύση για επαρκή ενυδάτωση, αλλά και μειωμένη πρόσληψη ποτού.

Ποτά Ποσότητα σερβιρίσματος (ml) Αλκοόλ (γρ) Θερμίδες
Μπίρα (4%) 250 10 107
Μπίρα χωρίς αλκοόλ 250 38
Οινοπνευματώση με 40% αλκοόλ (τζίν, ρούμι, ουίσκι, βότκα) 45 14 100
Μπράντι, κονιάκ (38%) 30 11 75
Κρασί λευκό, ξηρό (9%) 120 11 80
Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%) 120 12 85
Κρασί γλυκό (10%) 120 12 105
Σαμπάνια (10%) 120 12 100
Τσέρι (15%) 60 9 74
Γλυκό τσέρι, μοσχάτο κρασί (15%) 60 9 90
Λικέρ (30%) 45 13 160
Bloody Mary (10%) 150 14 116
Daiquiri (25%) 60 14 111
Manhattan (30%) 60 17 178
Martini (31%) 75 22 156
Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.