You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > γνωριστε τα πολλαπλα οφελη του καροτου!

γνωριστε τα πολλαπλα οφελη του καροτου!

Τα καρότα εκτός από υπέροχη φυτική «λιχουδιά» με ελάχιστη θερμιδική αξία, είναι μία τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη και ευεργετική για την καθολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.Τι μας προσφέρει όμως πραγματικά ένα καρότο την ήμερα;

 

1. Βήτα καροτίνη: Τα καρότα είναι πλούσια πηγή καροτίνης βήτα, του ισχυρού αυτού αντιοξειδωτικού, το οποίο εκτός από όλες τις υπόλοιπες ζωτικές χρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη A μέσα στο ανθρώπινο σώμα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς και νεανικού δέρματος.

 
 

2. Πέψη: Τα καρότα αυξάνουν την έκκριση σιέλου και παρέχουν όλα τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Η τακτική κατανάλωση καρότων μπορεί να συμβάλει ακόμα στην πρόληψη των γαστρικών ελκών και άλλων πεπτικών διαταραχών.

3. Αλκαλικά στοιχεία: Τα τραγανά αυτά λαχανικά είναι πλούσια σε αλκαλικά στοιχεία, που καθαρίζουν και ανανεώνουν το αίμα, ενώ βοηθούν στην εξισορρόπηση της αναλογίας μεταξύ οξέων και αλκαλικών στοιχείων στον οργανισμό.

4. Κάλιο: Πλούσια πηγή καλίου, τα καρότα συμβάλλουν ώστε να διατηρούνται τα υγιή επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

5. Υγιεινή των δοντιών: Τα καρότα έχουν επίσης την ιδιότητα να καταπολεμούν τα επιβλαβή μικρόβια στο στόμα και να προλαμβάνουν την τερηδόνα.

6. Αντιφλεγμονώδης δράση:Το ωμό και το τριμμένο καρότο μπορεί να θεραπεύσει πληγές, κοψίματα, ακόμα και φλεγμονές.

7. Αντιοξειδωτικά στοιχεία: Ανάμεσα στις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του καρότου είναι και η ύπαρξη του αντιοξειδωτικού στοιχείου που ονομάζεται φαλκαρινόλη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου, ενισχύοντας παράλληλα την υγεία ολόκληρου του εντερικού συστήματος.

8. Καροτενοειδείς ουσίες: Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τις χρωστικές δηλαδή ουσίες που χαρίζουν το χρώμα στα λαχανικά και τις οποίες το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

9. Φυτικές ίνες: Τα καρότα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, δεσμεύοντας την «κακιά» μορφή της, δηλαδή την LDL και παράλληλα αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη, δηλαδή την HDL, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση των θρόμβων του αίματος άρα και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

10. Μάτια, μαλλιά, νύχια και όχι μόνο: Τα θρεπτικά συστατικά του καρότου βοηθούν σημαντικά την υγεία των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος, των νυχιών και άλλων σημείων του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς τα συστατικά αυτά αποτοξινώνουν τον οργανισμό και «χτίζουν» νέα κύτταρα.

 

www.clickatlife.gr
Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.