c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

Μπρoκολο η κουνουπιδι ; ποιος θα κερδισει στη μαχη της διατροφης ;

Μπρόκολο ή κουνουπίδι κερδίζει στη «μάχη» της πιο θρεπτικής τροφής;

Έχουν παρόμοια όψη, ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αποτελούν υπερτροφές και καταναλώνονται με παρόμοιο τρόπο. Ποιο κερδίζει όμως στη «μάχη» της πιο θρεπτικής τροφής;
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι αποτελούν δύο από τα πιο υγιεινά λαχανικά της εποχής και συχνά «πολεμούν» για το ποιο θα… πρωταγωνιστήσει στα πιάτα μας.
Το κουνουπίδι αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, που προστατεύονται από τα παχιά πράσινα φύλλα τα οποία εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και να σχηματιστεί χλωροφύλλη. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπου: τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.  Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

Το μπρόκολο είναι η παραλλαγή του κουνουπιδιού,  με ανθοκεφαλές σε πράσινο ή ιώδες χρώμα και πράσινα φύλλα.

Και τα δύο έχουν σημαντικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά, αλλά ας δούμε αναλυτικά τι προκύπτει μετά από μια λεπτομερή σύγκρισή τους (τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά, αντιστοιχούν σε μία κούπα κάθε λαχανικού).

 

Θερμίδες: 31 θερμίδες το μπρόκολο – 27 θερμίδες το κουνουπίδι
Πρωτεΐνες: 2,6 γρ. πρωτεΐνες το μπρόκολο – 2,1 γρ. πρωτεΐνες το κουνουπίδι
Υδατάνθρακες: 6 γρ. το μπρόκολο – 5 γρ. το κουνουπίδι
Φυτικές ίνες: 9,6% το μπρόκολο – 8,4% το κουνουπίδι
Ασβέστιο: 4,3% το μπρόκολο – 2,4% το κουνουπίδι
Σίδηρος: 4% το μπρόκολο – 3% το κουνουπίδι
Μαγνήσιο: 4,8% το μπρόκολο – 4% το κουνουπίδι
Φώσφορος: 6% το μπρόκολο – 4,7% το κουνουπίδι
Κάλιο: 8,2% το μπρόκολο – 9% το κουνουπίδι
Ψευδάργυρος: 2,6% το μπρόκολο – 2% το κουνουπίδι
Βιταμίνη C: 135% το μπρόκολο – 87% το κουνουπίδι
Φυλλικό οξύ: 14% το μπρόκολο – 15% το κουνουπίδι
Βιταμίνη Α: 11% το μπρόκολο – 0 το κουνουπίδι
Βιταμίνη Κ: 116% το μπρόκολο – 21% το κουνουπίδι

Θεραπεία και καθαρισμού

Μελέτες έχουν δείξει ότι παρά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ,έχουν ένα σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό  από βλαβερές ουσίες από το σώμα (αποτοξίνωση), ως αποτέλεσμα της ανθυγιεινά και κακή διατροφή, καθώς και την  ρύπανση και το σώμα της περιβαλλοντικής ακτινοβολίας.

Είναι πολύ χρήσιμα στην  διατροφής και ευεργετικά στην  φυσική θεραπεία για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Tο μπρόκολο είναι γνωστός πολέμιος του καρκίνου. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως, όταν μπαίνει τακτικά στη διατροφή, βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών μορφών της νόσου. Κάνει όμως και κάτι άλλο πολύ σπουδαίο: Καταστρέφει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα που είναι το κλειδί για την εξάπλωση (μετάσταση) του καρκίνου του μαστού. Τα καλά νέα που έρχονται τώρα από τους ερευνητές αφορούν μία δύσκολη περίπτωση λευχαιμίας.

Το φυτό – θαύμα

Το ισχυρά όπλα που διαθέτει το μπρόκολο είναι στις  δύο φυτοχημικές ενώσεις: Η σουλφοραφάνη και την  ισχυρή αντιοξειδωτική ινδολο-3-καρβινόλη. Η σουλφαροφάνη περιέχεται επίσης – αλλά σε λιγότερη ποσότητα από ό,τι στο μπρόκολο – σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (ονομάζονται έτσι γιατί τα λουλούδια τους έχουν σχήμα σταυρού): Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, τη ρόκα, το κάρδαμο και το σινάπι, με το οποίο φτιάχνεται η μουστάρδα. Οι δύο ουσίες έχουν τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική δράση σε καρκινικούς όγκους διαφόρων τύπων. Ακόμα, προστατεύουν τις αρτηρίες από φλεγμονές που οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων του Imperial College London.

Βακτηριοκτόνα, αντικαρκινικά, αντιβιοτικά

Η σουλφοραφάνη καταστρέφει το ανθεκτικό σε αντιβιοτικά ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτρέποντας τη δημιουργία γαστρικών καρκίνων. Επίσης έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στον υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη αλλά και στην πρόληψή του. Μια βασική της ιδιότητα είναι ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας παθογόνων μικροοργανισμών, δηλαδή είναι βακτηριοκτόνος και φυσικό αντιβιοτικό. Για τον ίδιο λόγο μπορεί και αποτρέπει βακτηριακές λοιμώξεις των πνευμόνων. Επιπλέον, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δρα καταλυτικά και στους καρκίνους του αίματος.

Εναλλακτική θεραπεία για την παιδική λευχαιμία

Επιστήμονες από το Baylor College of Medicine του Houston μελέτησαν την επίδραση της συμπυκνωμένης καθαρής σουλφαροφάνης, τόσο σε ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα όσο και σε υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν τα καρκινικά κύτταρα να θανατωθούν, ενώ αντίθετα τα υγιή παρέμειναν ανεπηρέαστα. Σκοπός των ερευνητών ήταν να ερευνήσουν τη θεραπευτική δράση της φυσικής αυτής ουσίας του μπρόκολου στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια μορφή καρκίνου των λευκών αιμοσφαιρίων που παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά. Όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας και ανοσολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο Daniel Lacorazza, επειδή κάποιοι παιδικοί οργανισμοί δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες.

Στον ατμό ή ζεματιστό

Αυτό που ενδιαφέρει όσους/ες σκοπεύουν να βάλουν δυναμικά το μπρόκολο στη διατροφή τους (3-4 φορές την εβδομάδα συστήνουν οι ειδικοί) είναι ότι θα πρέπει να το μαγειρεύουν στον ατμό ή σε χαμηλή φωτιά και για πολύ λίγα λεπτά, για να μη χάνονται οι πολυπληθείς θρεπτικές του ουσίες.

θωρακίστε τον οργανισμό σας βάζοντας στη διατροφή σας το σύμμαχο που θα επιλέξετε ή και τους δύο (μπρόκολο – κουνουπίδι ) και θα επιλέξουμε μαζί ένα το είδος άσκησης που θα κάνει καλύτερα τα αποτελέσματα !