c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Αθλητικός Όμιλος Κάλλιστος

ποιος ειναι ο σωστoς τρoπος αναπνοης και ποια η σημασια της?

Αναπνοή, βγαίνει από την λέξη πνεύμα,πνοή που δίνει ζωή. Αν ένα νεογνό δεν πάρει τα πρώτα δευτερόλεπτα αναπνοή κατά τον τοκετό πεθαίνει, τόσο σημαντική είναι η αναπνοή. Πέρα από το οξυγόνο τo ανθρώπινο σώμα για να ζήσει χρειάζεται μια ενέργεια που λέγεται αιθερική και είναι το ρεύμα του σώματος, αυτή την ενέργεια την παίρνει το σώμα μέσω της τροφής αλλά κυρίως μέσω της αναπνοής επειδή την παίρνει άμεσα. Οι αρχαίοι μελετητές του πνεύματος ανακάλυψαν την σπουδαιότητα όλων αυτών και ανέπτυξαν διάφορες τεχνικές αναπνοών πως να υπέρ τρέφουν ενεργειακώς το σώμα με αιθερική ενέργεια μέσω αναπνοής και να αποκτούν μακροζωία, υγεία και πνευματικές δυνάμεις…
Για αρχή πρέπει να μάθουμε πως η αιθερική ενέργεια είναι ουσία που βρίσκεται έξω, ανάμεσα και μέσα σε κάθε μόριο πρωτόνιο και νετρόνιο, είναι όλο το σύμπαν μέσα σε έναν ωκεανό αιθερικής ενέργειας συνεπώς είναι και μέσα στον αέρα. Η αιθερική ενέργεια στον αέρα απορροφάται πολύ πιο εύκολα από ότι στα φαγητά που υπάρχει για αυτό είναι και τόσο σημαντική η αναπνοή.

Την ζωτική ενέργεια ή αλλιώς αιθερική οι Αρχαίοι Έλληνες την έλεγαν αιθήρ εμείς την λέμε αιθερική ενέργεια και οι ανατολίτες την λένε πράνα ή τσί και τις ασκήσεις αναπνοής που είναι βασισμένες σε αυτή την ενέργεια τις λένε κυρίως pranayama και είναι ένα είδος γιόγκας. Είναι γιόγκα αναπνοής όπου κάτω από συγκεκριμένες μεθόδους αναπνοής διατηρείται και προστατεύεται η υγεία αλλά και  αναπτύσσονται πνευματικές ικανότητες. Αυτό γίνεται γιατί μέσω της πρόσληψης μεγάλης ποσότητας οξυγόνου κατά την αναπνοή γίνεται και μεγάλη πρόσληψη αιθερικής ενέργειας και κάτω από συγκεκριμένες τεχνικές τροφοδοτούνται νεύρα και μέρη του σώματος που ενεργοποιούνται πιο πολύ. Όπως αναπτύσσονται τα φυτά που υπάρχει πάρα πολύ νερό. Αν θα προσπαθούσαμε να προσδιορίσουμε πως είναι η αιθερική ενέργεια θα λέγαμε πως είναι σαν ατμός που εισχωρεί σε κάθε υπόσταση της υλικής μας ύπαρξης και είναι πολύ ευμετάβλητη από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, και οι μοριακοί κραδασμοί είναι αρκετά ισχυροί για να αναγνωριστούν-διαβαστούν από τα σημερινά επίσημα όργανα ανίχνευσης,
Γενικοί νόμοι
1)ΔΕΝ ρουφάμε την κοιλιά όταν αναπνέουμε αλλά όταν εκπνέουμε γιατί έτσι δεν κυκλοφορεί καλά η αιθερική ενέργεια μέσα μας.

2)ΔΕΝ αναπνέουμε από το στόμα γιατί τα μικρόβια του αέρα πάνε κατευθείαν στα πνευμόνια μας ενώ όταν αναπνέουμε από τα ρουθούνια ο αέρας φιλτράρεται και απορροφάται το μαγνητικό και ηλεκτρικό φορτίο της ύλης του αέρα το οποίο ασκεί τρομερή επίδραση πάνω στον άνθρωπο. Αν παρατηρήσετε έναν ανόητο άνθρωπο θα δείτε ότι αναπνέει από το στόμα. Οι εγκυμονούσες που αναπνέουν από τη μύτη έχει παρατηρηθεί ότι γεννούν πιο έξυπνα παιδιά. Την έρευνα για αυτό δεν μπόρεσα να την βρω όμως ο επιστήμονας που έκανε την μελέτη λεγόταν Dr Hydes.

3)Πολλές ασθένειες προκαλούνται επειδή έχουμε μολυσμένο αίμα επειδή δεν αποτοξινώθηκε, η αποτοξίνωση του αίματος εξαρτάται κατά πολύ από την αναπνοή. Το νερό με το όζον που διαφημίζουν είναι νερό με πιο πολύ οξυγόνο, το οξυγόνο στο νερό που πίνουμε δεν πηγαίνει παντού όπως το οξυγονωμένο αίμα από τις μεγάλες αναπνοές. Οπότε το νερό με όζον δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οξυγόνωση που κάνουμε από τις μεγάλες αναπνοές.

4)Υπάρχουν 3 βασικοί ρυθμοί αναπνοής. Ο αργός σταθερός ρυθμός δίνει γαλήνη και αυξάνει την δημιουργικότητα. Ο σταθερός μέτριος ρυθμός βοηθάει να μένεις παρατεταμένος στο ίδιο δυναμικό που είσαι όταν κάνεις ένα έργο ή δουλεύεις. Ο σταθερός γρήγορος ρυθμός αυξάνει τις σωματικές αντοχές και δυνάμεις όμως κουράζει τον νου και το σώμα μετά από λίγη ώρα.

5)Ένας άνθρωπος όταν μαθαίνει ένα πολύ άσχημο νέο σοκάρεται, όταν τρομάζει ή στεναχωριέται ταράζεται ο ρυθμός της αναπνοής και λιγοστεύουν οι εισπνοές. Εάν ένας άνθρωπος που είναι θλιμμένος απογοητευμένος και γενικώς διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα, αν αυξήσει και σταθεροποιήσει της αναπνοές του αυτόματα αλλάζει και η συμπεριφορά και η συναισθηματική κατάσταση. Το ίδιο και αν δεν έχει έμπνευση.

6)Στις ασκήσεις που αναφέρονται παρακάτω, οι εισπνοές όσο πιο βαθιές είναι τόσο πιο δυνατή γίνεται η άσκηση. Υπάρχει περίπτωση εάν γίνουν υπερβολές! στις αναπνοές και τις ασκήσεις να δημιουργηθεί για μερικά δευτερόλεπτα ένα είδος ζάλης-μέθης.

7)Αν γίνεται και αν μπορούμε να εκπνέουμε από το στόμα,αν το θέλουμε αυτό τότε οι μακροπρόθεσμες προσπάθειες μας θα μας ανταμείψουν.

ΑΣΚΗΣΗ 1 Προσωπική ανάπτυξη
Τα ρουθούνια  έχουν και κάποιες άλλες δυνατότητες: Τα τοιχώματα του αριστερού ρουθουνιού έχουν την ιδιότητα να συλλέγουν το μαγνητικό ρευστό της ύλης του αέρα και έτσι να αναπτύσσεται η καρδιά και ο συναισθηματικός κόσμος του ατόμου, και τα τοιχώματα του δεξιού ρουθουνιού συλλέγουν το ηλεκτρικό φορτίο του αέρα και έτσι δυναμώνει πολύ ο εγκέφαλος και οι νοητικές δυνάμεις. Αν θες αύξηση νοημοσύνης, νοητική εγρήγορση και αντοχή κτλ κλείσε το αριστερό ρουθούνι και παίρνε βαθιές αναπνοές από το δεξί και με κάθε εισπνοή ας οραματίζεσαι ότι αυξάνονται τα εγκεφαλικά κύτταρα, ότι σενάριο θες. Αν θες συναισθηματική νοημοσύνη και συναισθηματική ωρίμανση και κατανόηση κάνεις το ανάποδο και ας οραματίζεσαι κατά την διάρκεια αυτή ότι αναπτύσσεται η καρδιά και υπάρχουν θετικά συναισθήματα μέσα σου.

Σε μια πόλη της Ελλάδας στη Χαλκίδα σε ένα σημείο για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής τα νερά της θάλασσας πάνε κάθε 6 ώρες μία δεξιά μία αριστερά. Κάτι ανάλογο κάνει και ο οργανισμός σχεδόν κάθε δύο ώρες, το ένα από τα δύο ρουθούνια παίρνει περισσότερο οξυγόνο και το άλλο λιγότερο και μετά από 2-3 ώρες ανάποδα. Αυτό γιατί προσπαθεί ο οργανισμός του ανθρώπου να διατηρήσει μια ψυχοσωματική ισορροπία. Προσπαθεί να αποτρέψει την δημιουργία ενός χαρακτήρα άκαρδου με ισχυρή νόηση, αλλά και την δημιουργία ενός πολύ συναισθηματικού και ανόητου χαρακτήρα. Από την άλλη,ο άνθρωπος που αναπνέει από το στόμα τείνει να υστερεί και στη νοημοσύνη και στο συναίσθημα αλλά και στην κράση της υγείας του, γιατί μολύνει τα αναπνευστικά του όργανα, επίσης του μειώνεται και η έκφραση των ενστίκτων του,αν δείτε τα ζώα όλα αναπνέουν από την μύτη!και εκπνέουν από το στόμα συνήθως. Οι πνεύμονες μετά την καρδιά έχουν τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία και παίρνουν τον αέρα και τον βάζουν στο αίμα, όταν ο αέρας περνάει από την μύτη τα μικρόβια του αέρα προσκολλούν στα τριχωτά τοιχώματα και όταν μαζευτούν πολλά μικρόβια προκαλεί φτέρνισμα η μύξες. Τέλος αν θες γενικώς να υπερτερεί κάποιο ρουθούνι σου και να παίρνει περισσότερο οξυγόνο, κλίνε το ρουθούνι που δεν θες να μεγαλώσει και παίρνε μεγάλη αναπνοή από το ρουθούνι που θες να μεγαλώσει. Όταν λέω να μεγαλώσει το ρουθούνι εννοώ το εσωτερικό μέρος του, εμφανισιακά θα είναι ίδια τα ρουθούνια. Περισσότερος αέρας σε ένα ρουθούνι, περισσότερη αιθερική ενέργεια στο εν λόγο ρουθούνι και περισσότερη ενέργεια και ανάπτυξη σε αυτό που θες να καταφέρεις.

ΑΣΚΗΣΗ 1 Αύξηση αντοχής και ενέργειας.
Εάν είσαι εξαντλημένος πήγαινε κάπου ήρεμα και για 5-8 λεπτά εσύ το κρίνεις το πόσο θα κάνεις την άσκηση κάνεις το εξής. Κάνεις 5-5-5, δηλαδή 5 δεύτερα παίρνεις αναπνοή 5 την κρατάς και 5 δεύτερα εκπνέεις. Όταν εισπνέεις αέρα θα εισπνέεις μόνο από την μύτη με κλειστό το στόμα και την κοιλιά θα την προβάλεις προς τα έξω(όχι υπερβολές) να ακολουθείται η φυσική ροή. Είναι λάθος που ρουφάμε τη κοιλιά όταν αναπνέουμε. Καθώς εισπνέουμε οραματιζόμαστε ότι ο αέρας είναι χρυσός ή λευκός και διαχέεται σε όλο το σώμα μας αλλά και όσο κρατάμε την αναπνοή μας και όταν εκπνέουμε οραματιζόμαστε πως ο αέρας είναι σαν καυσαέριο, είναι βρώμικος. Ένα παράδειγμα βλέπουμε στην ταινία Πράσινο μίλι(The green mile του 2000) όπου ο πρωταγωνιστής θεραπεύεται από τον φυλακισμένο και στο τέλος ο φυλακισμένος βγάζει μια βρώμικη εκπνοή σαν σμήνος από μυγάκια. Μπορεί κάποιος να είναι πολύ κουρασμένος σωματικά η πνευματικά και να μην έχει την δυνατότητα να κοιμηθεί(π,χ, ζωγράφος,εργάτης,ή στρατιώτης) μπορεί να πάει κάπου να ηρεμήσει;ξαπλώσει; και με κλειστά μάτια κάνοντας αυτή την άσκηση για 5-8 λεπτά θα νιώσει μεγάλη ανάταση, μια ανανέωση δυνάμεων όρεξης και διαύγειας.

ΑΣΚΗΣΗ 2 Αναζωογόνηση υγεία και νεότητα.
Με την καθιστική ζωή τα πνευμόνια δεν είναι τόσο μεγάλα όσο θα έπρεπε να ήταν, επίσης με την καθιστική ζωή οι αναπνοές είναι πιο μικρές και κοφτές ακόμα και από όταν κοιμόμαστε. Παρατηρείστε τους εαυτούς σας και τις αναπνοές σας όταν βλέπεται με τις ώρες τηλεόραση ή είστε στον υπολογιστή. Όταν κάποιος παίρνει από την μύτη μεγάλες αναπνοές όποτε νιώθει κούραση θα νιώθει μια ανάταση ενέργειας. Αυτή η άσκηση θα βάλει σε εργασία τα κύτταρα και τους βρόγχους που δεν δουλεύουν τόσο όσο θα έπρεπε, θα αναπτύξει την δύναμη του θώρακα, ο θώρακας είναι ελαστικός μπορεί να διασταλεί και πάνω από 4 εκατοστά. Η καθιστική ζωή τείνει να ατροφεί τον θώρακα. Σήκω όρθιος και πάρε αργά αναπνοή για μερικά δεύτερα κράτα την αναπνοή! για μερικά δεύτερα και ξανά πάρε αναπνοή μετά ξανά σταμάτα,όλο αυτό μέχρι τα πνευμόνια να μη μπορούν να πάρουν άλλο αέρα. Κρατάς τον αέρα και χτύπα με τις παλάμες λίγο τον θώρακα, ύστερα βγάλε τον αέρα-εξέπνευσε από το στόμα. Σε όλη αυτή την άσκηση-διαδικασία η κοιλιά να προβάλετε προς τα έξω όσο πάει και όταν εκπνέεις να συμπιέζεται προς τα μέσα. Αυτή η άσκηση επίσης αναζωογονεί  όλα τα όργανα, ας γίνεται κάθε μέρα για 2-3 λεπτά συνεχόμενα. Μπορεί να φαίνεται και είναι βαρετή άσκηση αλλά διατηρεί την νεότητα και κάνει το πνεύμα να μην βαριέται τόσο

ΑΣΚΗΣΗ 3 Ψυχικές δυνάμεις
Υπάρχει μια άσκηση που τείνει να ενεργοποιεί πνευματικές δυνάμεις που έχουμε αλλά δεν ξέρουμε ότι έχουμε, και αυτές μπορούν να εμφανιστούν μετά από χρόνια εξάσκηση. Δυνάμεις όπως μαντεία, διόραση, διαίσθηση, προαίσθηση, πρόγνωση, αυξημένη τηλεπάθεια.
Λίγη θεωρεία: Tα νεύρα αποθηκεύουν αιθερική ενέργεια, είναι κάτι σαν πυκνωτές, το ηλιακό πλέγμα κάνει την μεγαλύτερη αποθήκευση αιθερικής ενέργειας. Λέγεται ηλιακό πλέγμα επειδή στα μάτια του ενορατικού φαίνεται εκεί ο θώρακας σας μικρός ήλιος αποτελούμενος από πλέγματα, τα οποία πλέγματα είναι νεύρα, όλα τα νεύρα του του σώματος περνούν από εκεί. Ένα γερό χτύπημα στο ηλιακό πλέγμα μπορεί ακόμα και να σκοτώσει έναν άνθρωπο, είναι σαν να χτυπάς με δύναμη έναν άνθρωπο στο κεφάλι.
Στην πράξη: Διπλώνεις την γλώσσα που να μοιάζει σαν το γράμμα U και την προβάλεις προς τα έξω, και παίρνεις αέρα από την γλώσσα όσο πιο πολύ μπορείς και κρατάς την αναπνοή όσο πιο πολύ μπορείς και όταν δεν αντέχεις άλλο βγάλε τον αέρα από τα ρουθούνια, μην αλλάξεις έκφραση στην γλώσσα μη πάρεις αέρα από τα ρουθούνια αλλά ξανά κάνε το 3-4 φόρες όχι παραπάνω, μία φορά το πρωί και μία το βράδυ. Όταν εισπνέεις αέρα προβάλεις την κοιλιά προς τα έξω και οραματίζεσαι στο ηλιακό σου πλέγμα να μαζεύεται ένας ήλιος και όσο κρατάς την αναπνοή σου γίνεται πιο θερμός και δυνατός και όταν εκπνέεις αυτός ο ήλιος εξαπλώνεται στο σώμα σου μπαίνει στα νεύρα σου, στα κύτταρα σου και τα εξελίσσει. Επίσης με αυτή την άσκηση σε βάθος ετών εξαφανίζονται κάθε είδους φυσικές σωματικές αδυναμίες, σύμφωνα με τα έγραφα-διδαχές σίβα σαμχίτα.
ΑΣΚΗΣΗ 4 Ψυχοσωματική θεραπεία ή ενδυνάμωση
Έχε κλειστά τα μάτια, ανέπνευσε από την μύτη με κλειστό το στόμα και εξέπνευσε από το στόμα, κάνε το με αργό ρυθμό και βαθιές αναπνοές και εκπνοές, βρες και κράτα τον ρυθμό που μπορείς να κρατάς και να είσαι χαλαρός.Σε όλη αυτή την διαδικασία τα μάτια είναι κλειστά, και οραματίζεσαι με κάθε εισπνοή ότι μπαίνει ενέργεια από τα ρουθούνια σου και πάει εκεί που θες και γιατρεύει ή δυναμώνει ή ομορφαίνει. Π,χ, αν κάποιος έχει μία θλάση στο πόδι, τότε για 10-20 λεπτά ή και παραπάνω αν μπορεί ας κλείσει τα μάτια και με κάθε εισπνοή που κάνει να οραματίζεται ότι μαζί με την αναπνοή όπως παίρνει τον αέρα παίρνει και αιθερική ενέργεια(σαν φως) και πάει στο τραυματισμένο σημείο και το θρέφει. Νιώσε την αλλαγή διαισθητικά μπορεί να θέλει πολύ μπορεί να θέλει και λίγη ώρα, μη βιάζεσαι, έχε όσο πιο πολύ μπορείς σταθερά την οπτικοποίηση–οραματισμό όλου αυτού.