ποιες τροφες φαινεται να βλαπτουν την υγεια των οστων;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή είναι ουσιαστική για την υγεία όλων των οργάνων του σώματός μας. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, έλλειψη ενέργειας και υποσιτισμό.Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τις τροφές που βλάπτουν την υγεία σας. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τις τροφές που βλάπτουν ιδιαίτερα την υγεία των οστών.
Ανθρακούχα ποτά
Τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φωσφορικού οξέος, που είναι καταστροφικό για την απορρόφηση του ασβεστίου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αυτού του είδους ροφημάτων όσο μπορείτε.
Καφές
Αν και ο καφές μπορεί να εκθειάζεται για τις πολλές του ωφέλειες στην υγεία, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Με άλλα λόγια, παρόλο που ίσως σας αρέσει να πίνετε καφέ, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα. Και αυτό επειδή ο καφές περιέχει ουσίες που ονομάζονται ξανθίνες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την απώλεια ασβεστίου μέσω της ουροφόρου οδού, γεγονός που βλάπτει την υγεία των οστών σας.
Αλάτι
Πρόκειται για μια τροφή η οποία, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τα οστά σας, επειδή το νάτριο μπορεί να συμβάλλει πολύ στη συνεχή απώλεια ασβεστίου.
Οινόπνευμα
Η κατάχρηση οινοπνεύματος είναι πραγματικά βλαβερή για την υγεία των οστών, επειδή αυξάνει την αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων. Όταν συνηθίζετε να πίνετε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, προσφέρετε στον εαυτό σας ουσίες που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας γενικά. Σε αυτή την ποσότητα, το οινόπνευμα δεν βλάπτει τη δομή των οστών σας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να την επηρεάσει.
Κρέας
Όταν τρώτε πολύ κρέας, δίνετε στο σώμα σας πολλές πρωτεΐνες με μεγάλη ποσότητα θειωδών αμινοξέων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα του ασβεστίου που αποβάλλεται μέσω των ούρων. Όταν καταναλώνετε φυτικές πρωτεΐνες, η επίδραση μπορεί να είναι μικρότερη, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε προσεκτικοί και να προσπαθείτε να ελέγχετε την κατανάλωση κρέατος.
Υδρογονωμένα έλαια
Τα έλαια από τη φύση τους περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι ουσιαστική για την υγεία των οστών σας. Ωστόσο όταν μετατρέπονται μέσω επεξεργασίας σε υδρογονωμένα έλαια, χάνουν εντελώς αυτή τη βιταμίνη. Τα έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως στα επιδόρπια, όμως είναι επικίνδυνα για την υγεία των οστών μόλις χάσουν την κύρια ιδιότητά τους. Για το λόγο αυτό συνιστούμε να καταναλώνετε προϊόντα ζαχαροπλαστικής όσο το δυνατόν λιγότερο.
Πηγή :meygeia.gr