You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Eνεργειακα Ποτα: αποτελουν κινδυνο η βοηθημα για την υγεια μας;

Eνεργειακα Ποτα: αποτελουν κινδυνο η βοηθημα για την υγεια μας;

Τα ενεργειακά ποτά, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως στους νέους, είναι έτοιμα ροφήματα, συνήθως με υψηλά ποσοστά καφεΐνης ή άλλα συστατικά π.χ. ειδικά αμινοξέα, τα οποία έχουν ως σκοπό να δίνουν στον καταναλωτή περισσότερη ενέργεια από τα κλασσικά αναψυκτικά ή οι χυμοί.

Περιέχουν μια ποικιλία από τονωτικά/διεγερτικά συστατικά όπως γλυκόζη, καφεΐνη, ταυρίνη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που συχνά περιέχεται στα ποτά αυτά και λειτουργεί ως «τονωτικό» που επιταχύνει τις λειτουργίες σώματος και εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα έχει επίδραση στους καρδιακούς παλμούς, στην πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Η γλυκόζη είναι βασικό συστατικό που λειτουργεί ως άμμεση πηγή ενέργειας για το σώμα και το μυαλό. Τα αμινοξέα συμβάλλουν στη δόμηση των κυττάρων και την ανάπτυξη των ιστών. Οι προστιθέμενες βιταμίνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οργανισμού και την επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών.

Έτσι, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά. Αυτές είναι: τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλης, τα άτομα που αθλούνται, τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή όσα έχουν προβλήματα καρδιάς, όσα έχουν υπερευαισθησία στην καφεΐνη.

Τα ενεργειακά ποτά, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με προσοχή και κυρίως όταν προκειται για παιδιά και εφήβους. Το γεγονός ότι μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, όπως και άλλες διεγερτικές ουσίες, τα καθιστά συχνά ακατάλληλα έως και επικίνδυνα επικίνδυνα για τους εφήβους, καθώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και διαταράσσουν τον ύπνο τους, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τ αποτά αυτά, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αϋπνίας, ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ανησυχία και ευερεθιστότητα.

Άρα είναι σημαντικό, το κάθε άτομο που θέλει να τα καταναλώσει αν συμβουλεύεται κάποιον ειδικό επιστήμονα υγείας (γιατρό, διαιτολόγο ή γυμναστή) και να μην τα αντιμετωπίζει ως ένα εναλλακτικό ρόφημα ή αναψυκτικό.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εφήβους, καθώς οι αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλό τους μπορεί να διατηρηθούν και μετά την ενηλικίωση.

 

«Ως φαίνεται, όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με υψηλές δόσεις καφεΐνης ασκεί επιδράσεις που αλλάζουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν οι δύο ουσίες καταναλώνονται μεμονωμένα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Βαν Ριν, επίκουρος καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

Leave a Reply

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.