You are here
Home > Νέα - Συμβουλές > Οι αλλεργιες των παιδιων την ανοιξη: Τι πρεπει να προσεχετε

Οι αλλεργιες των παιδιων την ανοιξη: Τι πρεπει να προσεχετε

Όπως κάθε χρόνο με τα πρώτα βήματα προς την άνοιξη κάνουμε και τα πρώτα βήματα προς τις αλλεργίες.  Όταν κάποιος είναι ενήλικος τότε σίγουρα του έχει ξανασυμβεί και ξέρει πως να τις αντιμετωπίσει.  Τι γίνεται όμως με τα μικρά παιδιά;  Τι πρέπει να κάνει ο γονέας όταν το παιδί του παρουσιάσει μια ανοιξιάτικη αλλεργία;  Στο άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για όλες τις αλλεργίες τις άνοιξης σε σχέση με τα παιδιά και τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας παρουσιάσει αλλεργία.

H διατροφή του Παιδιού

Αλλεργία είναι η παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος.  Η Άνοιξη μπορεί να είναι για όλους μας μία από τις ομορφότερες εποχές του έτους, είναι όμως για κάποιους άλλους εποχή της ταλαιπωρίας αφού εκδηλώνουν έντονα ενοχλητικά συμπτώματα αλλεργίας .

Αυτές οι εποχιακές αλλεργίες της Άνοιξης γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινός κατάρρους, εαρινή ρινίτιδα οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και στους σπόρους διάφορων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης, της δερματικής επαφής.  Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και τη γεωγραφική περιοχή, οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν εκτός της άνοιξης, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.  Συνήθη φυτά που την προκαλούν είναι η ελιά, το περδικάκι, το γρασίδι, τα αγρωστώδη, το κυπαρίσσι, το πεύκο, η λεύκα, το χρυσάνθεμο και άλλα.

Οι αλλεργίες που οφείλονται στα αεροαλλεργιογόνα εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών και είναι συχνότερα στα παιδιά που και δύο γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας.  Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα να παρουσιάσει αλλεργία ένα παιδί μπορεί να φτάσει το 60%.  Το ποσοστό αυτό μειώνεται όταν είναι ένας μόνο γονιός αλλεργικός.

Πως εκδηλωνεται η ανοιξιατικη αλλεργια;

Η ανοιξιάτικη αλλεργία εκδηλώνεται με ρινική καταρροή, παροξυσμικά φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, δάκρυα, κάψιμο και αίσθημα κνησμού στο ρινοφάρυγγα, μπούκωμα ,δερματικό εξάνθημα και βήχα.  Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί.  Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον μικρό ασθενή αλλά είναι αιτία παθήσεων όπως πονοκεφάλων, ιγμορίτιδας, εκκριτικής ωτίτιδας, απώλειας της γεύσης και της όσφρησης.

Πως θεραπευουμε την αλλεργια;

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται αλλά κυρίως προλαμβάνεται και όταν εκδηλωθεί τότε δίδονται φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.  Αυτά είναι αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά κορτικοστεροειδή φάρμακα, τα οποία χορηγούνται ανάλογα με την εκδήλωση της αλλεργίας σε μορφή σπρέι, σιροπιών, κολλύριου.  Στην περίπτωση που μετά από ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος ανιχνευτεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο τότε υπάρχει ειδική θεραπεία αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.

Προληψη ανοιξιατικης αλλεργιας

Η πρόληψη της εαρινής αλλεργίας επιτυγχάνεται με την αποφυγή της έκθεσης στη γύρη.  Είναι όμως εφικτό να κρατήσεις στο σπίτι τα μικρά παιδιά κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, από Μάρτιο έως Μάιο που κυκλοφορούν τα περισσότερα αλλεργιογόνα όπως γύρη από το περδικάκι, το κυπαρίσσι, το πεύκο και την ελιά;

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τις βόλτες νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και όταν φυσάει δυνατά.  Μετά την έξοδό σας να κάνετε ολόσωμο μπάνιο στο παιδί, να πλύνετε τα ρούχα που φορούσε κατά την έξοδό του, να κλείνετε καλά τα παράθυρα του σπιτιού, ώστε να μην επιτρέπετε την είσοδο της γύρης στο σπίτι, και να χρησιμοποιείται ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά σας.

Είναι καλό τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας να φορούν γυαλιά ηλίου ώστε να προστατεύουν τα μάτια τους. Επίσης να αποφεύγετε το περπάτημα με γυμνά πόδια στην εξοχή ή να αγγίζετε φυτά ή το γρασίδι εφόσον έχετε γνωστή αλλεργία σε αυτά.  Αν γνωρίζουμε το υπεύθυνο αλλεργιογόνο μπορούμε να χορηγήσουμε στο παιδί, σε συνεννόηση με τον παιδίατρό του, κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο για να προλάβουμε τα έντονα συμπτώματα αλλεργίας.  Το φάρμακο αυτό λαμβάνεται καθημερινά ένα μήνα πριν την έναρξη της ανθοφορίας και βοηθά στην ηπιότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Leave a Reply

Top
Covid-19 Update 😷

Τη Δευτέρα 17/5 ο Α.Ο. Κάλλιστος θα επαναλειτουργήσει για όλα τα μέλη του.
Μετά από 6 μήνες ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα σημάνει την επιστροφή του και θα είμαστε όλοι στο γήπεδο, ιδιαίτερα χαρούμενοι να υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους.
Η επίδειξη του εκτυπωμένου εγγράφου με το αποτέλεσμα του self test από τη πλατφόρμα του gov.gr θα είναι υποχρεωτική. Ένα αντίγραφο από το σχολείο για τους μαθητές, από την εργασία για τους εργαζόμενους ή ένα αποδεικτικό του self test ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετό. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι υψίστης σημασίας και θα πραγματοποιείται χωρίς εξαιρέσεις, γι’ αυτό όσοι δε θα έχουν καταθέσει το αποδεικτικό τους στη γραμματεία του Συλλόγου δε θα μπορούν να γυμναστούν.
Για τη διαδικασία εισόδου όπως και για περαιτέρω διευκρινίσεις θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μες στις επόμενες μέρες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν για τους χώρους χαμηλού επιπέδου επικινδυνότητας.

Για τα On Line μαθήματα κάντε κλικ στον σύνδεσμο.